Rutte wil het goedmaken met Erdogan

22 december 2017Leestijd: 2 minuten
Archiefbeeld van Erdogan en Rutte in Den Haag, toen ze nog wel contact hadden - Foto: ANP

Premier Mark Rutte wil een betere relatie met Turkije. Sinds de diplomatieke rel met de regering in Ankara net voor de Tweede Kamerverkiezingen, heeft hij geen contact meer gehad met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. ‘Ik denk dat het goed zou zijn als de relatie verbetert,’ zegt Rutte.

Die uitspraak doet hij in een interview met De Telegraaf, dat zaterdag verschijnt.

Rellen voor Kamerverkiezingen

Op de zaterdag voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart dit jaar weigerde het kabinet een aantal Turkse ministers toegang tot Nederland, omdat ze hier campagne wilden voeren voor het omstreden Turkse referendum. Hierin sprak de bevolking uiteindelijk met een nipte meerderheid haar goedkeuring uit voor drastische stappen waarmee Erdogan meer macht naar zich toe zal trekken.

De Nederlandse weigering om de ministers te verwelkomen, stuitte op grote furie van Erdogan, die Nederland onder meer betichtte van ‘fascisme’ en Nederlanders ‘nazi-overblijfselen’ noemde.

Ook kwam het tot grootschalige rellen in Rotterdam, waar Turkse Nederlanders zich bij het consulaat van Turkije hadden verzameld om te luisteren naar de Turkse minister Fatma Kaya. Zij kwam het consulaat uiteindelijk niet binnen.

Ook na ontmoeting bij G20 geen woord gewisseld

Ook een ontmoeting tussen Rutte en Erdogan tijdens de G20-top in Hamburg in juli, leidde volgens Rutte niet tot een verzoening. ‘We hebben daar samen aan tafel gezeten, maar er is geen contact geweest,’ aldus Rutte.

Op ministerieel niveau is er volgens Rutte nog wel contact met het land. Turkije is voor de Europese Unie, en dus ook voor Nederland, belangrijk om de migratiestromen te stoppen.