Frankrijk

Macron geeft Erdogan koude douche bij staatsbezoek

06 januari 2018Leestijd: 2 minuten

Turkije zal geen lid worden van de Europese Unie. Dat zegt de Franse president Emmanuel Macron tegen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Erdogan was gisteren op staatsbezoek in Frankrijk. Ook heeft Macron hem gewezen op de mensenrechtenschendingen in Turkije.

De Turkse president wil de banden aanhalen met de Europese leiders, maar op Macrons sympathie kan hij niet rekenen. Macron vertelde de Turkse president, tijdens een persconferentie, de waarheid: ‘Het is duidelijk dat de recente ontwikkelingen in Turkije geen enkele aanleiding geven voor voortgang tot de toetreding voor de Europese Unie.’

Niet eerder zulke harde woorden in bijzijn Erdogan

Dat meldt de Franse krant Le Monde. Niet eerder is in het bijzijn van de Turkse president zo duidelijk verteld dat het EU-lidmaatschap zo goed als van de baan is. Macron is klaar met de ‘hypocrisie die inhoudt dat nieuwe gesprekken automatisch zullen leiden tot een nieuwe onderhandelingen over lidmaatschap’. Ook vindt Macron dat de Europese Unie niet eerlijk is geweest, omdat Turkije werd voorgehouden dat een EU-lidmaatschap mogelijk was, ‘terwijl dat niet helemaal het geval was’.

Wel zijn Turkije en Frankrijk van plan om de handel tussen beide landen verder te ontwikkelen. Erdogan wil dat het handelsvolume tussen Frankrijk en Turkije oploopt tot 20 miljard euro per jaar. ‘Dat moet lukken,’ aldus Erdogan.

Erdogan: ‘We kloppen al 54 jaar aan de poort’

Macron zegt dat er in plaats van een EU-lidmaatschap wel mogelijkheden zijn om te praten over een diepgaand partnerschap tussen de Europese Unie (EU) en Turkije. Erdogan was daar niet over te spreken: ‘We staan al 54 jaar aan de poorten van de EU te wachten. Er is geen land dat minder in de EU hoort dan Turkije, en redenen om geen lid te worden, krijgen we niet.’

Minister opent charmeoffensief in Duitsland

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu roept de Duitsers op een meer ‘empathische toon’ te hanteren in interacties met Turkije. Volgens hem snapt de Duitse regering niet hoe Turkije is ‘getraumatiseerd’ door de mislukte coup in juli 2016.

Maar de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel reageert niet al te happig op zijn avances. Als de Turken de relatie willen verbeteren, zullen ze eerst de Turks-Duitse journalist Deniz Yucel moeten vrijlaten, aldus de minister. De journalist van Die Welt wordt al meer dan een jaar zonder aanklacht vastgehouden in Turkije.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.