Bezoek Turkse burgemeester Deventer gaat niet door: ‘Ongepast’

10 maart 2018Leestijd: 2 minuten
Archiefbeeld van Turkse demonstranten bij het Nederlandse consulaat in Ankara vorig jaar - ze protesteerden tegen het handelen van de regering omtrent het bezoek van Turkse bewindslieden - Foto: AFP

Ondanks herhaaldelijke pogingen om nader tot elkaar te komen, is de diplomatieke relatie tussen Nederland en Turkije nog altijd niet ontdooid. Ongeveer een jaar geleden ontstond er een diplomatieke crisis, toen Turkse bewindslieden in Nederland campagne wilden voeren voor het Turkse referendum over een grondwetswijziging.

Zaterdag maakt Fatma Sahin, burgemeester van de zuidoostelijke Turkse stad Gaziantep, bekend dat een geplande trip naar Deventer is geannuleerd. Volgens de Turkse krant Hurriyet komt dat doordat het ministerie van Buitenlandse Zaken de timing van het bezoek ‘ongelukkig’ vindt.

Den Haag vindt timing bezoek ‘ongepast’

‘We hebben hierover gesproken met Turkije. We zijn samen tot de conclusie gekomen dat het bezoek op dit moment ongepast zou zijn,’ citeert de krant het ministerie in Den Haag. Het ministerie heeft Sahin gevraagd haar bezoek uit te stellen. Ze is daarmee akkoord gegaan.

Het is bijna een jaar na de Turkijerel, die ontstond in Rotterdam omdat de Turkse minister van Familiezaken Fatma Kaya daar Turkse Nederlanders wilde toespreken over het referendum over de grondwetswijziging. In dat referendum werd er uiteindelijk met een zeer nipte meerderheid ‘ja’ gestemd, wat betekent dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan flink meer macht naar zich toe kan trekken. In datzelfde weekeinde werden de landingsrechten van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu ingetrokken, waardoor zijn vliegtuig niet kon landen op Schiphol.

Burgemeester Sahin zou bij een vrouwenbijeenkomst spreken in een moskee in Deventer. Die bijeenkomst stond gepland voor 11 maart, toevallig precies een jaar nadat de Turkijerel uitbrak.

Erkenning Armeense genocide zit nog vers in het geheugen

Begin februari werd de Nederlandse zaakgelastigde in Ankara Erik Westrate bovendien op het matje geroepen, nadat het Nederlandse parlement besloot de Armeense genocide te erkennen. Het kabinet volgde dat voorbeeld niet, vermoedelijk om de Turkse regering niet voor het hoofd te stoten. Desondanks blijft de diplomatieke relatie rond het vriespunt hangen.

De erkenning van de Armeense genocide door vrijwel de hele Kamer (DENK uitgezonderd) was reden voor Turkse media om Sadet Karabulut (SP), Nevin Özütok (GroenLinks), Dilan Yesilgöz (VVD), Zihni Özdil (GroenLinks), en Cem Lacin (SP), vijf Kamerleden met een Turkse achtergrond, als ‘landverraders’ te bestempelen. Dat gebeurde nadat DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu een dag eerder voor de Turkse tv een interview afgaf, waarin hij zei dat Turkse Nederlanders in de politiek ‘kleur moeten bekennen’ wat betreft de Armeense kwestie. D66-Kamerlid Jan Paternotte heeft een debat aangevraagd over de intimidatie van de Turks-Nederlandse politici.