Turkije ontbiedt Nederlandse plaatsvervangend ambassadeur

17 februari 2018Leestijd: 2 minuten
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan - Foto: AFP

Turkije heeft de tweede man van de Nederlandse ambassade op het matje geroepen. De Turkse regering wil van de plaatsvervangend ambassadeur tekst en uitleg over het voornemen van de Tweede Kamer om de massamoord op Armeniërs in 1915 als volkenmoord te erkennen,

Dat melden Turkse media.

Zaakgelastigde Erik Weststrate is de hoogste Nederlandse vertegenwoordiger in Ankara. Nederland heeft er al een poos geen ambassadeur, omdat de betrekkingen met Turkije op een dieptepunt zijn beland.

Op voorstel CU aanmerken als genocide

De Kamer wil op voorstel van de ChristenUnie de moord op honderdduizenden Armeniërs aan de vooravond van de stichting van het moderne Turkije aanmerken als genocide. Ook zou voortaan geregeld een lid van het kabinet de herdenking van het drama moeten bijwonen.

Dat is onverteerbaar voor de Turkse regering. Die houdt vol dat er honderd jaar geleden weliswaar misdaden zijn gepleegd, maar dat van stelselmatige volkenmoord geen sprake was. Aan beide zijden zouden slachtoffers zijn gevallen.

Kabinet opereert behoedzaam in ‘gevoelige kwestie’

Het voornemen van de Kamer kan het herstel van de betrekkingen in de weg staan, waarschuwt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu. Uit de uitkomst van de kwestie zal Turkije mede kunnen opmaken ‘of Nederland wil helpen om de betrekkingen te normaliseren’.

Het kabinet opereert behoedzaam in deze ‘heel gevoelige kwestie’, zoals waarnemend minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken het vraagstuk noemt. Het wil tot dusver blijven spreken van de ‘kwestie van de Armeense genocide’.