Rotterdam

Zes mensen vervolgd voor openlijk geweld na Turkijerel

29 december 2017

Er worden zes personen vervolgd voor de rellen bij het Turkse consulaat in Rotterdam in maart afgelopen jaar. Ze worden vervolgd voor openlijke geweldpleging.

Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam vrijdag weten.

Naast de aanklacht voor openlijk geweld, wordt een van de verdachten ook nog vervolgd voor poging tot zware mishandeling. De 36-jarige man wordt ervan verdacht een politieagent tegen het hoofd te hebben geschopt. Van de zes verdachten in totaal zijn er twee minderjarig.

Minister kwam campagne voeren voor Turks referendum

De vervolging is het resultaat van grootschalig onderzoek dat politie en het OM na de Turkijrel begonnen. Eind maart en begin april werden op de website van de politie en in opsporingsprogramma’s diverse foto’s getoond van verdachten. De zes verdachten die nu worden vervolgd, konden door deze publicaties worden aangehouden, aldus de politie.

De rellen braken uit rondom de komst van de Turkse minister van Familiezaken Fatma Kaya. Zij wilde bij het consulaat in Rotterdam campagne voeren voor het Turkse referendum over de grondwetswijziging, waar een nipte meerderheid uiteindelijk mee instemde. Daarmee trekt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan flink meer macht naar zich toe.

Geen toestemming voor komst Kaya

Burgemeester Ahmet Aboutaleb gaf echter geen toestemming voor de komst van Kaya. De affaire leidde tot hevige diplomatieke spanningen tussen Nederland en Turkije. Ook waren duizenden Turken naar het consulaat toegestroomd om naar de speech van Kaya te luisteren. Dit ontaardde uiteindelijk in rellen.

Erdogan liet donderdag weten dat hij de banden met Nederland wil aanhalen. Premier Mark Rutte liet een week eerder al weten het goed te willen maken met Erdogan. De twee zouden sinds de Turkijerel in maart geen contact meer met elkaar hebben gehad.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.