Pro-Erdogansite noemt Nederlandse Kamerleden ‘landverraders’

24 februari 2018Leestijd: 3 minuten
Sadet Karabulut (L), Zihni Özdil (M), en Dilan Yesilgöz - Foto's: ANP

Vijf Tweede Kamerleden met een Turkse achtergrond worden in Turkije door een pro-Erdoganwebsite weggezet als landverraders.  Het bericht verscheen naar aanleiding van de erkenning van de Armeense genocide door de Tweede Kamer, een voorstel dat door alle partijen werd gesteund behalve door DENK.

Boven het bericht op de website van En Son Haber prijken foto’s van de vijf Kamerleden. Het gaat om Sadet Karabulut (SP), Nevin Özütok (GroenLinks), Dilan Yesilgöz (VVD), Zihni Özdil (GroenLinks), en Cem Lacin (SP). Zij worden betiteld als ‘zij die het moederland hebben verraden’.

‘Het parlement nam een motie aan om de genocide te erkennen. De motie kreeg 142 stemmen voor, en 3 stemmen tegen. Vijf Turkse parlementsleden stemden “ja”’, aldus de website. Na het noemen van de namen concludeert de website: ‘Ze laten zien dat ze tegen Turkije zijn’. GroenLinks-Kamerlid Özdil reageert via Twitter op het bericht.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Kuzu deed oproep om ‘kant te kiezen’

Het bericht komt een dag nadat DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu een interview gaf aan Ahaber, een ander Turks pro-regeringsmedium. Daarin noemde hij erkenning van de Armeense genocide een ‘stunt om zieltjes te winnen voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen’.

Ook zei hij dat Turks-Nederlandse politici, van VVD ‘en vooral van D66’, kleur moeten bekennen wat betreft de kwestie. Hij riep zijn Turks-Nederlandse medemensen op hen hier vooral over te bevragen. ‘De Turkse staatsburgers zijn sowieso van mening dat het erkennen van zoiets onacceptabel is voor ons. Dus moeten de kandidaten voor de gemeenteraad zichzelf hierover bevragen.’ Volgens Kuzu kunnen die Turks-Nederlandse kandidaten ‘zich niet langer verstoppen’: ‘Ze moeten nu heel duidelijk laten zien wat ze verdedigen en aan wiens kant ze staan.’

Het is niet de eerste keer dat Kuzu de aanval opent op politici met een migratieachtergrond: Kuzu en zijn mede-DENK-leider Selcuk Öztürk brachten op sociale media verscheidene keren het stemgedrag van Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse Tweede Kamerleden onder de aandacht. Daarbij toonden zij foto’s van deze Kamerleden. Die zouden ‘hun achtergrond verloochenen’.

Turkije woedend na erkenning Armeense genocide

De Tweede Kamer besloot vorige week om niet langer te spreken van ‘de kwestie van de Armeense genocide’, maar simpelweg van de ‘Armeense genocide’. In 1915, ten tijde van het Ottomaanse Rijk, zijn honderdduizenden Armeniërs vermoord.

De Turkse regering vindt dat er sprake was van een oorlogssituatie en dat Armeniërs een gevaar waren omdat ze met vijand Rusland zouden hebben samengespannen. De regering ontkent dat er sprake was van een geplande volkenmoord en reageert steevast furieus wanneer landen de toenmalige gebeurtenissen wel genocide noemen. Zoals nu ook Nederland: zaakgelastigde Erik Weststrate werd door de Turkse regering ontboden en kreeg te horen dat Nederland de geschiedenis niet moet ‘politiseren’.

Kabinet blijft spreken van ‘kwestie van de Armeense genocide’

 Overigens heeft het kabinet besloten te blijven spreken van de ‘kwestie van de Armeense genocide’ , vermoedelijk om de Turkse president Recep Tayyip Erdogan niet voor het hoofd te stoten.

In het Regeerakkoord maakten coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het al mogelijk voor het kabinet om onder voorwaarden over te gaan tot een formele erkenning van de genocide, maar eind vorig jaar liet het kabinet weten het te houden bij ‘de kwestie van de Armeense genocide’. Bijna dertig landen hebben de episode intussen bestempeld als genocide.