Frankrijk

Macron dreigt met inval in Syrië

14 februari 2018

De Franse president Emmanuel Macron dreigt Syrië binnen te vallen, als het leger van president Bashar al-Assad opnieuw chemische wapens inzet tegen de bevolking. ‘Zodra daarvan bewijs is geleverd, zal ik doen wat ik heb gezegd.’

Dat meldt persbureau AFP. ‘We zullen toeslaan op de plek waar de bombardementen zijn geweest,’ zei Macron tijdens een persconferentie. Zet Assad opnieuw chemische wapens in tegen de eigen bevolking, dan zal dat resulteren in ‘vergelding en onmiddellijke actie van Frankrijk’.

Frankrijk vermoedt inzet chemische wapens in Syrië

Vorige week vrijdag belde Macron met zijn Russische collega Vladimir Poetin, na vermoedens dat er de afgelopen tijd diverse aanvallen met chloorgas zijn geweest, gericht op de Syrische bevolking.

Rusland is de belangrijkste bondgenoot van de Syrische regering onder leiding van Assad. Macron roept op tot een vergadering over de toekomst van Syrië. Eerder zei de Franse president dat Bashar al-Assad achter de tralies thuishoort.

Vorig jaar was er een bombardement met chemische wapens in de omgeving van de Syrische stad Idlib. Het Amerikaanse leger sloeg vervolgens terug door tientallen Tomahawk-raketten af te vuren op een Syrische legerbasis.

Ook de Turkse inval in Noord-Syrië kan niet rekenen op de goedkeuring van de Fransen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian riep op tot een staakt-het-vuren. Die oproep werd door het Turkse leger niet gehonoreerd.

Macron geeft Erdogan koude douche bij staatsbezoek

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.