Premium Lock Waarom de Zwitserse confederatie niet uiteenvalt en de EU wel

28 januari 2018Leestijd: 4 minuten
Juncker wilde eerder niet in de rechtbank verschijnen omdat hij geen tijd had - Foto: AFP

Europeanen delen een groot onbehagen over de Europese Unie. De Franse president Emmanuel Macron bijvoorbeeld is ervan overtuigd dat zijn landgenoten voor Frexit zouden stemmen als ze de kans krijgen.

Het onbehagen over de EU heeft allerlei redenen, maar misschien wel de belangrijkste is het verlies van controle. De succesvolle Leave-campagne in het Verenigde Koninkrijk had dan ook als slogan: ‘Take back control’. 

Er bestaat in Europa een soort Europese Unie in het klein waar burgers wél controle hebben en niet willen vertrekken: Zwitserland. Een paar Zwitserse lessen.

Zwitsers zijn misschien wel de saaiste mensen ter wereld. Maar deze saaie lui hebben, mede geïnspireerd door de Verenigde Staten, een fascinerende democratie ontwikkeld. Zwitsers zijn binnenslands in de eerste plaats burger van een van de 2.250 gemeenten, daarna van een van de 26 kantons en pas dan van Zwitserland. De democratie is van onderen opgebouwd. De nationale regering in Bern kan zonder instemming per referendum ook nooit méér macht naar zich toetrekken. Sinds de Zwitserse Grondwet van 1848, maar vooral die van 1874, is stapje voor stapje steeds meer macht naar Bern overgeheveld. Maar altijd na uitdrukkelijke instemming hiermee van een grote meerderheid van de kantons en de burgers.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw