Recordaantal illegalen bereikte Spanje in 2017

05 januari 2018Leestijd: 1 minuut
Een migranten neemt een selfie bij aankomst in de Spaanse havenplaats Malaga - Foto: AFP

Grenslanden Italië en Griekenland zien steeds minder illegalen binnenkomen. Spanje daarentegen heeft het afgelopen jaar een recordaantal illegale immigranten moeten ontvangen.

Het land zag een ruime verdubbeling ten opzichte van 2016. Zo’n 22.900 illegale immigranten bereikten in 2017 Spanje, blijkt uit cijfers van het Europese grensagentschap Frontex.

Minder toezicht op boten met illegalen

In de hele Europese Unie kwamen vorig jaar 204.300 illegalen binnen, 60 procent minder dan het jaar daarvoor. Het is het hoogste aantal geregistreerde illegalen in Spanje in de afgelopen acht jaar.

Van de migranten die in Spanje arriveerden, was circa 40 procent Marokkaan of Algerijn. De rest is overwegend afkomstig uit West-Afrika. Frontex wijt de stijging aan de onrust in het Rifgebied in het noorden van Marokko. Daardoor was er het afgelopen halfjaar minder toezicht op bootjes met illegalen die te water de oversteek naar Spanje maakten.

Veilige overtocht van Marokko naar Spanje

Eerder verklaarde de Internationale Organisatie voor Migratie al een toename in het aantal illegalen te verwachten, omdat de overtocht van Marokko naar Spanje relatief veilig zou zijn.

In Italië kwamen naar schatting 119.000 illegale immigranten binnen, ruim 60.000 minder dan in 2016. Minister Marco Minniti van Binnenlandse Zaken legde eerder een verband tussen de lagere aantallen migranten en het akkoord dat de Italiaanse regering met Libië heeft gesloten. De internationaal erkende regering in Tripoli kreeg steun in ruil voor hulp bij het aanpakken van mensensmokkel.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.