Europese Unie

Dijsselbloem: ‘Euro niet klaar voor nieuwe crisis’

12 januari 2018Leestijd: 2 minuten

De eurozone is niet voldoende voorbereid op een nieuwe economische crisis. Dat zegt Jeroen Dijsselbloem, die vrijdag het voorzitterschap van de Eurogroep overdraagt aan zijn Portugese opvolger, Mário Centeno.

Dat zegt Dijsselbloem in een interview met de Britse krant Financial Times. Volgens Dijsselbloem is een aantal landen binnen de EU niet goed voorbereid op een nieuwe crisis. ‘Als er dit jaar een economische schokgolf plaatsheeft, dan zijn een aantal landen en de muntunie als geheel daar niet op voorbereid,’ zegt Dijsselbloem.

De oud-minister van Financiën pleit ervoor dat landen verder hervormen. ‘Omdat de lidstaten nog steeds de macro-economische bevoegdheden en zelfstandigheid hebben, moet ze verdergaan met hervormen. Dat is het belangrijkste,’ vindt Dijsselbloem.

Dijsselbloem: voorzitter eurogroep in roerige tijden

Dijsselbloem was van 2013 tot 2018 voorzitter van de eurogroep. Als voorzitter beleefde hij roerige tijden. Zo scheerde Griekenland langs de rand van de afgrond toen in 2015 de schuldencrisis uitbrak. Dijsselbloem wist de eenheid van de eurozone te bewaren, ondanks een aanzwellende roep om een Grexit. Toen de Griekse regering minister Yannis Varoufakis wegstuurde en verving door de meer gematigde Euclid Tsakalotos, kwam de eurogroep in rustiger vaarwater terecht.

De scheidend voorzitter van de eurogroep was lang niet altijd onomstreden. Dijsselbloem wist zich vorig jaar nog de woede van de Zuid-Europese landen op de hals te halen. In een berucht  interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung zei Dijsselbloem: ‘Ik kan niet al mijn geld aan Schnaps und Frauen (drank en vrouwen, red.) uitgeven om daarna om hulp te vragen.’ Met de uitspraak riep hij de toorn van de Zuid-Europese landen over zich af. Diverse EU-kopstukken verweten Dijsselbloem xenofobie en seksisme. Dijsselbloem weigerde echter afstand te nemen van zijn uitspraak.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.