eurogroep

´Dijsselbloem gedwarsboomd door eigen regering´

02 december 2017Leestijd: 2 minuten

Jeroen Dijsselbloem had kunnen aanblijven als voorzitter van de Eurogroep. Een meerderheid van de ministers van Financiën was voor verlenging van een half jaar. Toch ging het niet door: verlening werd door de Nederlandse regering tegengehouden. De andere eurolanden zijn verbijsterd.

Dat meldt NRC. Dijsselbloem is sinds 2013 voorzitter van de eurogroep. Zijn benoeming loopt tot januari 2018, maar even leek het erop dat hij nog een half jaar langer kon aanblijven.

Daarmee zou de hete aardappel van het voorzitterschap van de Eurogroep, een belangrijke post in de Europese Unie, nog een half jaar worden doorgeschoven. Dat heeft onder meer te maken met de voortdurende coalitiebesprekingen in Duitsland en Oostenrijk. Omdat de twee eurolanden een demissionaire regering hebben, kunnen ze geen zwaarwegende beslissingen nemen.

Ook staat de eurozone aan het begin van ingrijpende hervormingen,  waarbij het verstandig is om een ervaren voorzitter te hebben die de weg weet in Brussel. Dijsselbloem, die de Eurogroep leidde tijdens de Griekse schuldencrisis, leek daarvoor de aangewezen persoon.

‘Liever een zittende minister’

Nederland veegt deze mogelijkheid van tafel, wat tot grote verbazing leidt bij de andere leden van de Eurogroep. Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) zegt tegen NRC dat  de voorkeur van het ministerie uitgaat naar een zittende minister, die naast zijn voorzitterschap ook de leiding heeft over een ministerie.

Volgens NRC is dit gedaan om de kansen op andere belangrijke posities te vergroten. De naam van de voorzitter van De Nederlandsche Bank Klaas Knot circuleert bijvoorbeeld als opvolger van de Italiaan Mario Draghi, als directeur van de Europese Centrale Bank.

Maandag wordt de nieuwe voorzitter van de Eurogroep gekozen. Vier kandidaten hebben zich gemeld. De Luxemburger Pierre Gramegna, de Portugees Mário Centeno, de Slowaak Peter Kazimir en de Let Dana Reizniece-Ozola.

Klaas Knot pion in Draghi’s zoektocht naar opvolger, lees hier de analyse van Syp Wynia. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.