Turkije

Erdogan wuift EU-kritiek weg: ‘Komt door interne politiek’

12 augustus 2017

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een interessante theorie over de verslechterde relatie tussen zijn land en de Duitse regering. Hij voorspelt dat de banden na de Bondsdagverkiezingen in september wel zullen verbeteren.

‘Kritiek van Europa komt door hun interne politiek,’ zei Erdogan vrijdag in een toespraak in de Turkse stad Isparta.

Relaties op een dieptepunt

‘We hebben het eerder gezien bij Frankrijk en Oostenrijk, en we zien nu dat Duitsland dezelfde strategie volgt. Volgens mij wordt de situatie na de Duitse verkiezingen wel beter.’ De Duitse Bondsdagverkiezingen staan gepland voor 24 september. Daarin nemen de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) en SPD-leider Martin Schulz het tegen elkaar op.

De betrekkingen tussen Duitsland en Turkije zijn de afgelopen weken naar een dieptepunt gedaald. Het escaleerde met de arrestatie van de Duitse activist Peter Steudtner in Istanbul op een congres over internetveiligheid. Turkije beschuldigt hem van banden met een ‘gewapende terroristische organisatie’.

Daarnaast waren er diplomatieke spanningen rond de Incirlik-luchtmachtbasis in Turkije. Duitse parlementariërs die daar een bezoek aan hun soldaten wilden brengen, werden geweigerd door Turkse autoriteiten. Vervolgens haalde Duitsland zijn militairen terug van de luchtbasis. Momenteel worden de zo’n 260 manschappen en meerdere toestellen verplaatst naar Jordanië.

Boosheid om coup en arrestaties

Turkije is boos op Duitsland, omdat het land asiel gaf aan Turkse officieren die werden verdacht van betrokkenheid bij de mislukte coup vorig jaar. Volgens de Turkse regering zijn de officieren gelieerd aan de Gülenbeweging, een terroristische organisatie volgens Ankara.

Duitsland is op zijn beurt kwaad, omdat Turkije verschillende Duitsers vasthoudt omdat zij worden verdacht van het steunen van terrorisme. Het gaat onder anderen om Steudtner en Deniz Yücel, journalist van Die Welt.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel liet vrijdag weten dat hij wil dat de Europese Unie (EU) kort op de financiële steun aan Turkije, een kandidaat-lidstaat.

Gabriel stelde vorige week voor om de toetredingssteun voor Turkije terug te schroeven en de voorzieningen om de democratie en de rechtsstaat in het land te bevorderen, te beperken. Ook moet de Europese investeringsbank geen zaken meer doen met Turkije, meent Gabriel.

CSU-leider Horst Seehofer, CDU-partijvoorzitter Julia Klöckner en FDP-leider Christian Lidner spraken zich onlangs al uit voor een stop van de financiële toetredingssteun aan Turkije. In de periode van 2014 tot 2020 zou Turkije in totaal 4,5 miljard euro krijgen. Daarvan is tot op heden slechts een klein deel betaald.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.