Na mislukte staatsgreep pleegt Erdogan zijn eigen coup

18 juli 2016Leestijd: 4 minuten
Erdogan bezocht zondag een begrafenis van aanhanger die omkwam bij de coup. Foto: AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan pleegt zijn eigen coup na de mislukte staatsgreep, schrijft Afshin Ellian. De wankele Turkse rechtsstaat staat op omvallen.

De militaire coup tegen het bewind van president Erdogan is mislukt. Waarom deze coup zo knullig was gepland, weet niemand. Wellicht zijn de coupplegers op het cruciale moment verraden door een of meerdere militairen, die juist een belangrijke missie hadden moeten uitvoeren.

Helaas weten we dat niet, en gelet op recente ontwikkelingen in Turkije komen we het eventueel nooit meer te weten. We weten ook nog steeds niet wie de daders van recente aanslagen zijn. Het Turkse volk is in een duistere periode terechtgekomen.

Erdogan is helemaal niet democratisch verkozen
Al die Europese leiders die hun steun betuigen aan Erdogan vergeten de duistere toestand waarin Turkije verkeert. Telkens wordt beweerd dat Erdogan democratisch is verkozen.

De laatste verkiezingen in Turkije werden volgens internationale waarnemers gekenmerkt door intimidatie en geweld. Het waren geen eerlijke verkiezingen, vanwege de intimidatie van de zijde van de overheid en het gebrek aan persvrijheid.

Waar geen vrij publiek debat bestaat, bestaat ook geen democratie.

Erdogan is gewoon een despoot, net als de Russische president Vladimir Poetin, die de verkiezingen slechts als een technische herbevestiging van zijn macht ziet. Met het ontnemen van de parlementaire immuniteit is de laatste juridische stap richting de eeuwige heerschappij van Erdogans AK-partij al gezet.

Feiten rond de coup worden stilgehouden
De feitelijke gebeurtenissen tijdens de poging tot coup zijn niet langer objectief na te gaan. In geen van de live uitzendingen (op Iraanse tv, Al Jazeera en CNN) was te zien hoe de doden en gewonden waren gevallen. Maar de volgende dag zien we de lijken en horen we dat 265 mensen om het leven zijn gekomen, waarvan 161 Erdogan-gezinde burgers of politiemensen.

Was er ook sprake van standrechtelijke executies? Dat weten we niet. Er is ook door Ankara geen enkel bewijs geleverd voor de betrokkenheid van de voormalige geestelijke leider van Erdogan, namelijk Fethullah Gülen. Terwijl de coup wellicht vooral door de Kemalisten is gepleegd.

Nu pleegt Erdogan zelf een coup
De militaire coup is mislukt, maar er is een andere coup gaande: de coup van Erdogan. Er zijn al ruim 6.000 Turken gearresteerd. Bovendien ontsloeg Erdogan 2.745 rechters, ook nog twee hooggeplaatste rechters. Al reeds weken geleden opperde men het idee om de rechtelijke macht te hervormen, lees te zuiveren.

De winnaar van de mislukte militaire coup zijn dus Recep Tayyp Erdogan en zijn partij. Ze willen het land zuiveren van een virus dat ze de naam ‘Gülen’ hebben gegeven. Maar dit ‘virus’ is door Erdogan zelf geïnjecteerd in de politiemacht.

Het was precies deze macht, de politiemacht, die voor Erdogan tegen de coupplegers streed. Er is echter een virus in Turkije dat met de erfenis van Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938) wil afrekenen, de re-islamisering van Turkije. Dat virus wordt belichaamd door Erdogan en zijn vrienden.

Het Turkse leger werd vernederd
Sinds de oprichting van de Turkse republiek door Kemal Atatürk Kemal werden militairen nog nooit op deze gruwelijke wijze vernederd. Zelfs de externe vijanden van Turkije was het nooit gelukt om het Turkse leger zo vernederend te verslaan.

Erdogan heeft voor de eerste keer in de geschiedenis de belangrijkste garantie voor het voortbestaan van de republiek vernederd en uitgeschakeld. Het Turkse leger was het cement van de republiek. Kijk naar de foto’s waarop te zien is hoe de Turkse militairen op willekeurige wijze door tuig worden mishandeld, vernederd en gedood.

De verbijsterende onverschilligheid van NAVO
Erdogan heeft op dit moment het leger niet nodig. Niemand is immers van plan om Turkije aan te vallen. Voor de strijd tegen de Koerden zijn genoeg militairen en politiemensen gestationeerd in de Koerdische gebieden. Hij heeft juist een sterke politiemacht nodig om eigen bevolking en de oppositie te onderdrukken. Dit moet de NAVO-landen te denken geven: het Turkse leger is de facto niet meer functioneel, het vertrouwen en de commandostructuur zijn totaal vervlogen.

Natuurlijk mag de NAVO of de EU zich niet gaan bemoeien met de interne aangelegenheden van Turkije. Maar het is ongehoord dat Turkije als NAVO-lid, terwijl die in staat van oorlog verkeert met Islamitische Staat, de belangrijke luchtmachtbasis Incirlik hermetisch afsloot. Dat is ongelooflijk. Wat Erdogan doet, verbaast mij niet, maar de onverschilligheid van de NAVO is verbijsterend.

Na de coup verdwijnt de republiek van Atatürk
De coup van Erdogan maakt een einde aan de wankele rechtsstaat van Turkije. Daarmee voldoet Turkije niet langer aan de voorwaarden voor visumvrij reizen en voor de onderhandelingen voor toetreding tot de EU. Erdogan heeft niet alleen het Turkse leger vernederd en uitgeschakeld, hij heeft ook de republiek bewusteloos geslagen.

De republiek van Kemal Atatürk dreigt een onderdeel van de geschiedenisboeken te worden. Plotseling zien we overal de moellahs als leider van bendes die militairen mishandelen en zelfs doden. De werkelijke infrastructuur van Erdogans partij, moskeeën, worden nu openlijk geactiveerd.

De tiran van Turkije zal ook een enorme uitdaging worden voor de Europese steden waarin de aanhangers van de tiran wonen en werken. Wie Erdogans geslaagde coup in Turkije als het behoud van de democratie ziet, lijdt aan een gevaarlijke vorm van zelfbedrog.

Ik word diep verdrietig van de dreigende ondergang van de republiek van Kemal Atatürk.