Iran

Opnieuw protest: is revolutie in Iran ontketend?

01 januari 2018

Zeker tien mensen zijn om het leven gekomen tijdens betogingen in Iran. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie maandag gemeld. Het totale dodenaantal staat daarmee op twaalf.

De Britse zender Sky News meldt op basis van Iraanse staatsmedia dat veiligheidstroepen in actie kwamen toen ‘gewapende betogers’ politiebureaus en militaire bases probeerden over te nemen. De doden zijn in verschillende steden gevallen.

Sinds donderdag gaan mensen in Iran de straat op, vooral om te protesteren tegen de regering. Die wordt gedomineerd door behoudende sjiitische geestelijken, die sinds 1979 de macht hebben. Aanleiding voor de protesten zijn onder meer de verdenking van corruptie en de slechte economische situatie.

President Hassan Rohani had in een televisietoespraak gezegd dat de regering niet accepteert dat mensen eigendommen van anderen kapotmaken, onrust veroorzaken of de orde verstoren. Toch zijn zondagavond in meerdere steden weer duizenden mensen de straat opgegaan.

Trump haalt fel uit naar regime

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich maandag opnieuw gekeerd tegen de Iraanse machthebbers. Hij riep op tot een verandering van het regime dat volgens hem op alle fronten faalt en de bevolking onderdrukt. ‘Zij (de Iraniërs) hunkeren naar voedsel en naar vrijheid. De rijkdom van Iran wordt er net als de mensenrechten leeggeplunderd,’ twitterde Trump vanuit zijn buitenverblijf Mar-a-Lago in Florida.

Trump keert naar eigen zeggen maandag terug naar Washington. ‘Er is veel werk te doen, maar het wordt een fantastisch nieuw jaar,’ aldus de president.

Zaterdag sprak Trump zich ook in felle bewoordingen uit over het Iraanse regime en twitterde dat de regering mensenrechten moet respecteren en zijn burgers moet toestaan om te demonstreren. ‘De wereld kijkt toe,’ waarschuwde hij Iran.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.