Midden-Oosten

Iran wil betere relatie met Saudi-Arabië

10 december 2017Leestijd: 1 minuut

Ondanks de politieke geschillen staat Iran open voor een verbetering van de betrekkingen met Saudi-Arabië, heeft de Iraanse president Hassan Rohani zondag gezegd.

Riyad moet dan wel de eerste stap zetten en zijn koers bijstellen, vooral wat betreft de burgeroorlog in Jemen en de houding tegenover Israël.

Meer over Saudi-Arabië:

Onder de jonge kroonprins Mohammed bin Salman (32) lijkt er plots een golf van verandering door de oerconservatieve oliestaat te gaan, schrijft Syp Wynia.

De Saudiërs ‘praten veel en meestal onzin, maar ook daarmee hebben wij geen problemen,’ zei Rohani. Wat Iran stoort, zijn de Saudische bombardementen op Jemen en hun houding om Israël als vriend te beschouwen en Iran als vijand. Riyad moet zich weer concentreren op de belangen van het eigen volk en de regio, zei de Iraanse president.

Riyad heeft de diplomatieke betrekkingen met Iran verbroken, nadat demonstranten vorig jaar de Saudische ambassade in Teheran hadden bestormd en het gebouw deels in brand hadden gestoken. Rohani heeft die bestorming veroordeeld en hij heeft aangeboden de schade te vergoeden. Het overwegend sjiitische Iran en het overwegend soennitische Saudi-Arabië denken ook verschillend over de conflicten in Syrië en Jemen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.