Midden-Oosten

Saudische prins koopt zich vrij voor 1 miljard

29 november 2017Leestijd: 2 minuten

De Saudische prins Miteb bin Abdullah is vrijgelaten nadat hij tot een ‘acceptabele schikking’ was gekomen met de autoriteiten. Voor zijn vrijlating betaalde hij een bedrag van meer dan één miljard dollar.

Prins Miteb was een van de prinsen en bewindsmannen die 4 november bij een grootschalige actie werden gearresteerd op verdenking van corruptie. Hierbij werden ruim 200 figuren uit de politieke- en zakenwereld opgepakt.

Ook de ‘Warren Buffet van het Midden-Oosten’ Al-Waleed bin Talal bevond zich onder de arrestanten. Met zijn investeringen in bedrijven als Twitter, Fox News, Apple en Disneyland Parijs behoort hij tot de 45 rijkste mensen ter wereld.

Israël spint garen bij de huidige rol van Saudi-Arabië, schrijft Arend-Jan Boekesteijn. Lees hier de analyse >

Hoofd van de Nationale Garde

Tot zijn arrestatie was Miteb het hoofd van de Nationale Garde. De belangrijkste taak van die Garde is het beschermen van de koninklijke familie tegen een aanval van binnenuit, zoals een staatsgreep. Met de arrestaties verstevigt kroonprins Mohammed bin Salman zijn machtsgreep op het land. Het nieuwe anticorruptiecomité wordt voorgezeten door deze kroonprins.

Volgens een regeringsmedewerker zou Miteb bekend hebben dat hij betrokken was bij corruptie. Drie andere verdachten in de zaak zouden eveneens tot een schikking met de autoriteiten zijn gekomen.

Prins Miteb werd eerder gezien als de beoogde opvolger voor de troon. Hij is een zoon van de overleden koning Abdullah en behoort tot de Shammar-familietak. Miteb is de laatste van die tak die een belangrijke machtspositie bekleedde. Zijn broers Mishaal en Turki werden in 2015 ontheven van hun functie als gouverneur.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.