Noord-Korea dreigt: ‘We kunnen heel Amerika bereiken’

29 november 2017Leestijd: 2 minuten
Inwoners uit Pyongyang bekijken een groot scherm met daarop het nieuws over de lancering van de Hwasong-15 - AFP

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft woensdag bekendgemaakt dat het nucleaire programma van het land voltooid is na het afvuren van een intercontinentale raket die de gehele Verenigde Staten kan bereiken.

Het land zei dat het dinsdag een nieuwe intercontinentale ballistische raket met succes heeft gelanceerd. De zogenoemde Hwasong-15 kan de gehele Verenigde Staten bereiken, liet het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA woensdag weten.

‘Na het bekijken van de succesvolle lancering van het nieuwe type raket Hwasong-15, heeft Kim Jong-un met trots verklaard dat we nu uiteindelijk het historische doel hebben bereikt dat we een nucleaire macht zijn’, zei het KCNA.

Zijn eigen onderdanen weten niet eens of hij kinderen heeft en ook voor de buitenwereld is hij een mysterie. Maar Kim Jong-un, de vadsige dictator van een straatarm en extreem gesloten land, kan de wereld zomaar in een kernoorlog storten. Een portret van de Noord-Koreaanse dictator >

950 kilometer in 53 minuten

De Hwasong-15 werd dinsdagnacht gelanceerd. De raket vloog 950 kilometer in 53 minuten en haalde een hoogte van 4475 kilometer, luidde de Noord-Koreaanse verklaring. De raket landde vervolgens in de Japanse Zee.

Secretaris Generaal António Guterres van de VN veroordeelde de rakettest scherp. ‘Dit is een overduidelijke schending van de resoluties van de Veiligheidsraad en laat een totale minachting van de internationale gemeenschap zien’, liet zijn woordvoerder weten. De Japanse president Abe heeft spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad aangevraagd. Die komt woensdag bijeen.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei dat de Noord-Koreaanse rakettechnologie blijkbaar sterk verbeterd is. Ook de Amerikaanse minister van de Defensie Jim Mattis constateerde dat de raket ‘hoger vloog dan elk eerder schot dat ze hebben gelost’.

China kijkt met ‘ernstige bezorgdheid’ naar de ontwikkelingen, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het land hoopt dat de betrokken partijen doordacht handelen om de vrede en stabiliteit te handhaven.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!