Zweden

Politie worstelt met uitzetten illegale migranten

16 oktober 2017

Het Zweedse ministerie voor Migratie schat dat vele tienduizenden illegale immigranten binnenkort het land moeten worden uitgezet. Maar de politie weet nu al vaak niet wat het met de illegalen aan moet.

Alleen al in 2015 kwamen meer dan 160.000 asielzoekers naar Zweden, een land met zo’n tien miljoen inwoners. Het ging vooral om Syriërs die de oorlog in hun land waren ontvlucht, maar niet iedereen had een geldige reden om naar Europa te komen, zo bleek tijdens de migratiecrisis.

Het Zweedse ministerie voor Migratie zegt te verwachten dat zeker 50.000 asielaanvragen ongeldig blijken. Die immigranten zal worden gevraagd om het land te verlaten. Doen ze dat niet, dan is het aan de instanties om ze uit te zetten.

Obstakels
De grenspolitie waarschuwt in de media dat uitzettingen in de praktijk erg lastig zijn. In 2017 verlieten zo’n 3.000 illegale immigranten Zweden, in veel gevallen vrijwillig. Maar dat is een schijntje van het totaalaantal deportatiezaken waaraan de politie dit jaar werkt: 17.000 personen staan op een lijst om te worden uitgezet. Naar schatting zijn 12.000 afgewezen asielzoekers de illegaliteit in gedoken.

Patrik Engström, werkzaam bij de grenspolitie, vertelde de publieke omroep SVT dat allerlei obstakels verhinderen dat illegale asielzoekers kunnen worden teruggestuurd. ‘Het kan zijn dat het land van herkomst de asielzoeker niet accepteert, of dat zijn identiteit niet kan worden bevestigd. De gevallen van mensen die ondergronds zijn gegaan, zijn zo mogelijk nog lastiger.’

Risico op criminaliteit
De grote aantallen ondergedoken illegalen leveren een gevaar op voor zowel de immigranten zelf als voor de openbare orde, waarschuwt Engström. ‘Dit zijn mensen die slachtoffers van criminaliteit worden en die zelf misdaden plegen. Dat zijn zeer ongelukkige ontwikkelingen.’

Een van de zaken die in Zweden afgelopen week veel aandacht kregen, betrof een groep van tien Afghaanse jongeren. Zes deden zich voor als kinderen onder de achttien omdat ze zo toegang zouden krijgen tot het Noord-Europese land. Na onderzoek bleek dat ze over hun leeftijd hadden gelogen. Drie anderen waren volgens Zweedse media veroordeeld voor misdaden. Ondanks protesten van mensenrechtenorganisaties werden de mannen vorige week op een vliegtuig naar de Afghaanse hoofdstad Kabul gezet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.