Puigdemont furieus over Spaanse maatregelen: ‘Onacceptabel’

22 oktober 2017Leestijd: 1 minuut
Puigdemont (M) klapt met een deel van zijn regering bestaande uit Oriol Junqueras,Carme Forcadell, en Artur Mas tijdens een protest in Barcelona - Foto: AFP

Een opstandige reactie van de Catalaanse leider Carles Puigdemont op de maatregelen van de Spaanse regering tegen zijn deelstaat. Het Catalaanse volk kan de ‘illegale maatregelen’ van de Spaanse regering niet accepteren, aldus Puigdemont.

Puigdemont noemt de stappen van Madrid tegen Catalonië ‘de ergste aanvallen op de democratie’ sinds de dictatuur van Francisco Franco. Hij vindt bijval van Carme Forcadell, voorzitter van het Catalaanse parlement. Zij sprak van ‘een staatsgreep’.

Regering ontslaan

Op zaterdag besloot de Spaanse regering onder leiding van premier Mariano Rajoy de regering van Puigdemont te ontslaan, en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Rajoy wil feitelijk het bestuur over Catalonië overnemen.

Het Catalaanse parlement wordt niet formeel ontbonden, maar heeft voorlopig niets meer te zeggen over het bestuur. Wel blijft de deelstaat autonoom, benadrukte Rajoy zaterdag.

Vervolgstappen

‘Het ontslag van een democratisch gekozen regering is onverenigbaar met een rechtsstaat,’ aldus Puigdemont. ‘Maar we zullen blijven vechten.’ Hij weidt niet uit over eventuele stappen die hij gaat nemen. Eerder deze week dreigde hij de onafhankelijkheid alsnog uit te roepen als Spanje de regionale autonomie van Catalonië zou intrekken.

Rajoy heeft Senaat in Madrid gevraagd om het bestuur van Catalonië over te nemen. De Senaat stemt daar vermoedelijk vrijdag over. Het Catalaanse parlement beraadt zich over de maatregelen van de Spaanse regering. Duizenden Catalanen gingen zaterdag de straat op om te protesteren tegen Rajoys maatregelen.