Duitsland

Frauke Petry: ‘Moslims moeten accepteren dat geloof privézaak is’

01 oktober 2017Leestijd: 1 minuut

Moslims kunnen van Duitsland best hun thuis maken. De voorwaarde daarvoor is wel dat ze moeten accepteren dat hun religie een privezaak is, vindt de teruggetreden voorzitter van Alternative für Deutschland Frauke Petry.

‘Moslims kunnen op basis van hun geloof geen politieke aanspraken maken,’ zegt Petry in een interview met Die Welt am Sonntag. ‘De politieke islam is cultureel onverenigbaar met onze maatschappij.’

‘Niet elke kritiek is islamofobie’

Petry, die afgelopen week uit de AfD vertrok, lag lang overhoop met andere topfiguren van de partij. Vooral de lijsttrekkers Alice Weidel en Alexander Gauland: die vindt zij te extreem.

Petry had naar eigen zeggen ‘geen problemen met moslims die van de traditionele islam verwijderd zijn’. Maar, vindt ze: ‘niet elke kritiek op de islam moet worden gediskwalificeerd als islamofobie.’

Plotselinge mededeling

De vertrokken AfD-voorzitter werd vorige week tijdens de Duitse Bondsdagverkiezingen rechtstreeks gekozen in het parlement. Maandag – een dag na de verkiezingsuitslag waarbij AfD een grote winst behaalde – maakte ze tijdens een persconferentie opeens bekend niet in de AfD-fractie plaats te willen nemen.

Haar collega’s waren duidelijk overvallen door haar plotse mededeling. Zij waren hier niet van tevoren van op de hoogte. Lijsttrekker Weidel eiste vervolgens dat Petry dan ook de partij zou verlaten. Petry wil nu een eigen politieke groepering oprichten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.