Misdaad

Gevluchte Saban Baran bouwt schimmig zakenimperium in Turkije

23 oktober 2017

Vrouwenhandelaar Saban Baran runt vanuit Turkije een netwerk van callcenters dat energiecontracten verkoopt aan Duitse klanten. Baran werd in 2010 in Nederland tot acht jaar cel veroordeeld, maar vluchtte naar Turkije.

Het Duitse weekblad Der Spiegel kwam Baran op het spoor na maandenlang onderzoek.

Baran werd in 2010 door het hof in Arnhem bij verstek veroordeeld. Hij was toen al ontsnapt naar Turkije toen hij een week verlof had gekregen. Omdat de Turken geen staatsburgers uitleveren, heeft Nederland zich daarna ingezet om hem in Turkije achter de tralies te krijgen.

In Turkije uitzitten

Een Turkse rechter bepaalde vorig jaar dat Baran zijn in Nederland verdiende straf in Turkije moet uitzitten. Maar daar is weinig van terechtgekomen, blijkt uit het artikel.

Baran stond aan het hoofd van een netwerk dat jarenlang tientallen prostituees met grof geweld, bedreiging en intimidatie aan het werk hield. De bende van Saban verdiende miljoenen aan de grootschalige uitbuiting van vrouwen in de Amsterdamse prostitutie, vooral op de Amsterdamse wallen.

Honderd werknemers

In Turkije zou hij aan het hoofd staan van verschillende belbureaus. Hij heeft zo’n 100 tot 130 werknemers onder zich, verspreid over zes locaties in Turkije.

De callcenters verkopen volgens het weekblad op agressieve wijze energiecontracten in Duitsland. Zo zouden onder meer de abonnementskosten in werkelijkheid veel hoger zijn dan de prijzen die de klanten via de telefoon worden voorgeschoteld.

Nog actief binnen het bedrijf

De advocaat en zakenpartner van Baran stellen dat hij in een gevangenis in Antalya zit. Maar uit e-mails zou blijken dat Baran nog actief is binnen het bedrijf. Volgens Turkse media was hij na zijn veroordeling in Turkije naar Oekraïne gevlucht.

‘Als Saban zich schuilhoudt in Oekraïne biedt een nieuw opsporingsbevel misschien perspectief,’ zegt CDA-kamerlid Pieter Omtzigt in De Telegraaf. ‘Dat land levert namelijk wel Turken uit aan Nederland.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.