Vogelvrije Saban Baran werd al twee keer veroordeeld in Turkije

27 januari 2015Leestijd: 2 minuten
'Facebook'

Mensenhandelaar Saban Baran is niet alleen veroordeeld in twee Nederlandse strafzaken. Tegen de beroepscrimineel lopen ook in Turkije twee strafzaken.

Wie naar het criminele curriculum vitae van Baran kijkt, kan nauwelijks geloven dat hij nog altijd vrij rondloopt. De naar Turkije gevluchte crimineel werd in Nederland veroordeeld tot 7 jaar en 9 maanden celstraf voor vrouwenhandel, mishandeling en leidinggeven aan een criminele organisatie en tot 2 jaar en 8 maanden vanwege een steekpartij.

Twee Turkse strafzaken

Maar ook in Turkije heeft Baran zich niet voorbeeldig gedragen, zo blijkt uit antwoorden van het comité van ministers van de Raad van Europa. De rechtbank van Antalya heeft Baran veroordeeld tot een celstraf van 2 jaar en 6 maanden vanwege het ‘opzettelijk letsel toebrengen aan een andere persoon’.

Daarnaast kreeg hij, zoals bekend, bij een andere rechtbank in Antalya 2 jaar en 1 maand celstraf wegens geld witwassen. Dat maakt een totale gevangenisstraf van 15 jaar, waarvan hij er ongeveer 2 jaar in Nederland heeft uitgezeten. Maar ook voor de Turkse strafzaken hoeft Baran voorlopig niet de cel in omdat hij tegen deze zaken beroep heeft aangetekend.

Moeizaam

In de brief van het comité van ministers wordt de samenwerking tussen Turkije en Nederland een ‘vruchtvolle, juridische coöperatie’ genoemd. Toch verloopt het proces om de Nederlandse strafzaken aan Turkije over te dragen alles behalve voorspoedig. Allereerst moest de definitieve veroordeling in de zogeheten Sneep-zaak (de veroordeling van 7 jaar en 9 maanden) worden afgewacht. Vervolgens had het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) nog eens zeven maanden nodig om het verzoek voor te bereiden en de processtukken in het Turkse te laten vertalen. Zo duurde het ruim drie jaar totdat het verzoek om de strafzaak over te dragen, werd ingediend.

Uitstel

Het verzoek werd uiteindelijk in april 2013 ingediend en op 15 oktober behandeld, maar direct weer uitgesteld. Op 24 december was er opnieuw een zitting, maar ook die duurde slechts enkele minuten. De advocaat van Baran beweert dat de Nederlandse straf niet zomaar kan worden overgenomen en dat de zaak in Turkije moet worden overgedaan. De rechter besloot vanwege dit verzoek de zaak uit te stellen naar februari.

Weer kreeg Baran uitstel en nog steeds loopt hij daarom vrij rond in de Turkse badplaats Antalya waar hij zijn eigen discotheek runt. Om zijn vele vrouwelijke slachtoffers nog een trap na te geven liet hij via de camera van RTL Nieuws eind vorig jaar de kerstgroetjes uitgaan aan Nederland.