Europese Unie

Frans staatsbezoek moet band Turkije en EU redden

14 september 2017

Terwijl Turkije dit weekeinde het reisadvies richting Duitsland aanscherpte, arriveert de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian donderdag in Ankara. Tijdens een twee dagen durend staatsbezoek moet hij de beschadigde relatie tussen de Europese Unie (EU) en Turkije herstellen.

Sinds de mislukte staatsgreep in juli 2016 zijn de twee mogendheden van elkaar vervreemd. Woensdag nog zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, dat Turkije in de nabije toekomst geen lid zal worden van de EU.

‘Landen die willen toetreden, moeten rechtsstaat, justitie en mensenrechten de hoogste prioriteit geven. Dit betekent dat Turkije voorlopig geen aanspraak maakt op lidmaatschap van de Europese Unie,’ zegt Juncker.

´Journalisten horen op redacties´

Over de situatie in Turkije is Juncker zeer kritisch: ‘Journalisten horen op redacties. Niet in de cel. Ze horen daar waar vrijheid van meningsuiting heerst.’ Ook kwam hij op voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel: ‘Stop met het schofferen van lidstaten door ze te vergelijken met fascisten en nazi’s.’

Eerder zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens een televisiedebat dat ze niet langer voor toetreding van Turkije is. Ook is ze op zoek naar medestanders binnen de Europese Unie, die ook een eind willen maken aan de onderhandelingen.

Macron in de contramine

De Franse regering kiest voor een andere benadering met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Le Drian zal niet alleen zijn Turkse collega Mevlut Cavusoglu ontmoeten, maar ook Erdogan en ppositieleider Kemal Kilicdaroglu (CHP).

De Franse president Emmanuel Macron zei vorige week dat hij niet wil aansturen op een breuk met Turkije: ‘Een onmisbare bondgenoot waarmee we in een aantal crises samen optrekken.’ De vraag rijst in hoeverre Franse diplomatie iets uitricht.

NAVO niet meer heilig voor Turkije

Dinsdag werd bekend dat Turkije een Russisch S-400-raketsysteem heeft gekocht, zeer tegen de wens van de NAVO in. Daarmee zet Erdogan de NAVO-bondgenootschap onder druk.

De aanschaf van een Russisch raketsysteem is een teken aan de wand voor de verslechterende relatie tussen Turkije en de andere NAVO-bondgenoten. Het Pentagon reageerde ondubbelzinnig op de aanschaf van Russische raketten: ‘Geen goed idee.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.