Defensie

Erdogan zet NAVO onder druk met Russische raketten

13 september 2017

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zet het NAVO-bondgenootschap onder druk. Turkije heeft een Russisch S-400-raketsysteem gekocht, zeer tegen de wens van de NAVO in.

De aanschaf van een raketsysteem is een teken aan de wand voor de verslechterende relatie tussen Turkije en de andere NAVO-bondgenoten. Het Pentagon reageerde ondubbelzinnig op de aanschaf van Russische raketten: ‘Geen goed idee.’

‘Ze worden gek’

Erdogan reageerde gepikeerd op de ontstane verbazing: ‘Ze worden gek omdat we een deal maken met S-400- raketten. Wat hadden ze verwacht? Dat we op ze blijven wachten? We nemen voorzorgsmaatregelen, en dat zullen we blijven doen.’

Het S-400-raketsysteem is gemaakt om raketten en vliegtuigen uit de lucht te schieten. De Turkse regering zou eerst zelf een soortgelijk systeem willen bouwen, maar kreeg daarbij te weinig hulp van de NAVO – vandaar nu de aanschaf van een Russisch systeem. De kosten voor een dergelijk systeem bedragen volgens NRC Handelsblad 2,5 miljard dollar (2,1 miljard euro).

Patriotraketten

Duitsland trok eerder de patriotraketten terug van de Turks-Syrische grens, na een ruzie met de Turkse regering. Erdogan verhinderde dat Duitse parlementariërs de Duitse troepen konden inspecteren. Dit afweersysteem zou kunnen dienen als vervanging.

Turkije scherpte vorige week het reisadvies naar Duitsland aan, een gevolg van de toenemende diplomatieke spanningen tussen beide landen. De Verenigde Staten zijn bang dat Turkije het bondgenootschap opzegt. Turkije neemt een belangrijke strategische positie in, ten zuiden van Rusland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.