Denemarken: ‘Geen ruimte’ voor VN-asielzoekers

11 september 2017Leestijd: 2 minuten
De Deens-Duitse grens. Foto: AFP

Denemarken weigert om elke drie jaar 1.500 vluchtelingen op te nemen, een afspraak met de Verenigde Naties (VN). Eerst moeten de migranten die de afgelopen tijd zijn binnengekomen integreren, zegt de Deense regering.

De VN heeft sinds 1989 een akkoord met Denemarken: elke drie jaar neemt het Scandinavische land 1.500 mensen op, die via een vluchtelingenprogramma van de VN worden geselecteerd. Afgelopen jaar weigerde Denemarken al om 500 asielzoekers op te nemen, een gevolg van de grote migratiestroom naar het land.

Maar een jaar later moet Denemarken zich gewoon weer aan de afspraken houden, vindt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. ‘Dit jaar zijn er maar 2.000 vluchtelingen naar het land gekomen, wat ons betreft de perfecte timing om het vluchtelingenquotum opnieuw te accepteren,’ aldus UNHCR-woordvoerder Melissa Fleming.

Eerst maar eens integreren
Maar daar is de centrum-rechtse regering van het land het niet mee eens. Immigratieminister Inger Støjberg stelt zelfs voor om de verplichte quota los te laten en elke drie jaar opnieuw te stemmen over het quotum. ‘Ik geloof niet dat we nu ruimte voor ze hebben.’

‘We hebben een enorme achterstand als het gaat om het integreren van nieuwkomers,’ zegt ze in een gesprek met Deense media. ‘We hebben een pauze nodig, tot we die problemen weten op te lossen.’ Støjberg wil niet aangeven waneer het land weer vluchtelingen kan opnemen. De sociaal-democraten steunen haar plan.

De socialistische volkspartij, onderdeel van de oppositie, is juist fel tegen. Holger Nielsen, oud-minister van Buitenlandse Zaken, zegt tegen persbureau AP: ‘Støjberg laat de zwakste vluchtelingen ter wereld in de steek. Dit is gewoon verkeerd.’ Het gaat om mensen die conflicten zijn ontvlucht, maar omwille van de veiligheid niet in naburige landen kunnen wonen. Nederland heeft overigens eenzelfde afspraak met de VN.

Veel nareizigers
Sinds 2012 kreeg Denemarken te maken met bijna 60.000 asielzoekers, aldus officiële cijfers van de overheid. Bovendien zijn veel immigranten een procedure begonnen om familieleden over te laten komen.

De integratie-problematiek is vergelijkbaar met die in andere Europese landen. Het ministerie van Economische Zaken meldde maandag dat eenderde van de asielzoekers binnen drie jaar een baan heeft gevonden. Dat wordt gezien als een succes: eerder was dat nog rond de 12 procent.