buitenland

Zo wil de Deense regering migranten afschrikken

08 september 2015Leestijd: 2 minuten

De Deense regering probeert met grote advertenties in Libanese kranten een boodschap af te geven aan migranten: kom niet naar Denemarken!

De advertentie, die maandag in diverse Libanese kranten werd afgedrukt, wijst op veranderingen in de Deense wet- en regelgeving die een oversteek minder aantrekkelijk maken. Zo zijn de uitkeringen voor onlangs aangekomen migranten met 50 procent verlaagd.

Campagne

Ook moeten migranten minimaal een jaar wachten tot familieleden mogen worden overgebracht en zijn er strenge taaleisen: migranten moeten Deens kunnen spreken om in aanmerking te komen voor een permanente verblijfsvergunning.

Het Deense ministerie van integratie koos niet zomaar voor kranten in Libanon. Volgens cijfers van UNHCR verblijven daar momenteel 1,1 miljoen Syriërs. De advertentie is vertaald in tien talen en wordt ook verspreid door middel van een campagne op sociale media.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Nieuwe regering

De advertenties zijn een poging van de nieuwe liberale regering in Denemarken om de instroom van migranten te beperken. ‘We weten dat Denemarken hoog op de lijsten staat van mensensmokkelaars,’ schrijft Inger Støjberg, de minister van integratie, op haar Facebook-pagina. ‘Ik wil daar iets aan doen, want we kunnen de huidige instroom niet aan.’

In 2014 kwamen 14.815 asielzoekers aan in Denemarken. Naar verwachting ligt dit aantal dit jaar nog hoger. Denemarken heeft bij de onderhandelingen rond het Verdrag van Lissabon vrijstelling gekregen van Europese immigratiezaken en hoeft daarom niet mee te doen met het nieuwe plan om migranten over de lidstaten te verdelen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.