Brexit

Juncker boos op ‘onvoldoende voorbereide’ Britten

29 augustus 2017

Wordt er nog serieus onderhandeld over de Brexit? Die vraag wordt opgeworpen door onderhandelaars van de Europese Unie. Gisteren liet EU-onderhandelaar Michel Barnier zijn ongenoegen blijken over de houding van de Britse onderhandelaar David Davis. Vandaag gooit voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker opnieuw olie op het vuur.

Tijdens een bijeenkomst voor EU-ambassadeurs in Brussel, spoort Juncker de Britten aan vaart te maken. David Davis komt niet snel genoeg ter zake, en probeert eerst een handelsverdrag te regelen, voordat de scheidingsprocedure goed en wel is afgerond. ‘Ondenkbaar’, zegt Juncker. Ook liet hij zich onder meer uit over de positie ten aanzien van Turkije.

‘De Britse regering twijfelt om zijn kaarten op tafel te leggen, waarom zou ik ze dan tegemoet komen en onze eisen openbaar maken?’ vraagt Jean-Claude Juncker zich af. ‘Op dit moment wordt er vergaderd tussen de Britse onderhandelaars en mijn vriend Michel Barnier. Ik heb de door de Britten geleverde notities ingezien, en geen één ervan geeft me voldoening. De notities roepen vooral een groot aantal nieuwe vragen op.’

Volgens de Britse krant The Times is dit een bewuste keuze geweest van de Britse regering. De Britten willen pas toezeggingen geven over de hoogte van de brexitrekening, als ze in ruil daarvoor iets terugkrijgen.

Barnier geïrriteerd

Volgens de Britse krant the Telegraph verloopt de derde ronde van de brexitonderhandelingen uitermate stroef. Michel Barnier vindt dat de Britten de onderhandelingen onvoldoende serieus nemen, mede omdat David Davis ‘ambigu lijkt te zijn over de brexitrekening’. Barnier roept de Britten op om de onderhandelingen serieus te nemen.

De Britten zijn op hun beurt boos dat de EU-onderhandelaar niet toeschietelijk is: ‘We zijn gul geweest en hebben een aanbod gedaan over rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk, maar daar krijgen we geen krediet voor,’ zegt een bron aan de onderhandelingstafel tegen the Telegraph.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.