Turkije

Juncker: EU moet niet in Erdogans val trappen!

29 augustus 2017

Turkije raakt ‘met reuzenstappen’ verwijderd van Europa, vindt Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. Maar hij wil niet dat de Europese Unie dan maar de stekker haalt uit het overleg over toetreding van Turkije .

Dat is aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zelf, zegt Juncker dinsdag tijdens zijn jaarlijkse toespraak tot EU-ambassadeurs in Brussel.

‘Turkije wil EU de schuld geven’

De Luxemburger vermoedt dat de Turkse regering hoopt dat de EU het overleg afblaast. Op die manier kunnen de Turken ‘Brussel’ de schuld geven voor de mislukking, redeneert Juncker: ‘De verantwoordelijkheid ligt volledig bij Ankara.’ Juncker hoopt niet dat de 28 EU-lidstaten (na Brexit 27) in de Turkse val trappen. Formeel wordt er nog altijd onderhandeld over toetreding van Turkije tot de EU.

Maar feitelijk ligt het overleg al enige tijd stil. Dat heeft te maken met de nasleep van de mislukte staatsgreep in juli vorig jaar, toen Erdogan en de zijnen de vrijheid nog verder aan banden legden. Duizenden mensen zitten vast voor vermeende betrokkenheid bij de putsch en wegens de verdenking dat zij aanhanger zijn van de islamitische prediker Fethullah Gülen.

Duitsland heeft het geregeld aan de stok met Turkije

De verhouding tussen de EU en Turkije is op dit moment bar slecht. Duitsland, waar veel Turken wonen, heeft het geregeld aan de stok met Erdogans regime. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt bijna tegelijkertijd met Juncker dat de relatie met Turkije zich in een erg moeilijke fase bevindt.  Merkel, die zich opmaakt voor de parlementsverkiezingen op 24 september, hoopt op betere relaties met Ankara.

Maar dan moeten de Turken zich wel houden aan de ‘rechtsstatelijke waarden’. Ze roept Turkije op om de Duitsers die er in de gevangenis zitten, vrij te laten. ‘Over mijn eis kan geen misverstand bestaan. Deze mensen die in de cel zitten, moeten vrijkomen,’ aldus Merkel, die eraan toevoegde niet te verwachten dat de EU-gesprekken met Turkije worden voortgezet de komende maanden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.