Turkije

Turkije neemt Franse journalist gevangen

02 augustus 2017Leestijd: 1 minuut

Turkije heeft een Franse journalist gevangengezet op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie. De journalist zou banden hebben met Koerdische milities die in Syrië vechten.

Dat meldt het Franse persbureau AFP. De journalist, Loup Bureau, is vijf dagen geleden gearresteerd en is in de Turkse stad Sirnak gevangengenomen. Sirnak ligt in de buurt van de grens met Syrië en Irak. Het Turkse staatspersbureau Anadolu heeft de arrestatie van de journalist bevestigd.

De journalist zou zijn gearresteerd omdat hij op de foto staat met enkele strijders van de Koerdische militaire factie YPG. Turkije verdenkt Bureau ervan ‘terroristische propaganda’ te maken.

Reportages voor TV5

Bureau maakte de afgelopen jaren reportages voor de Franse televisiezender TV5 Monde over de oorlog in Syrië. Daarbij had hij nauw contact met de YPG. Door Turkije wordt de YPG gezien als een terroristische organisatie. Amerika werkt in Syrië samen met de YPG, in de strijd tegen terreurgroep IS.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de situatie van de gearresteerde jonge journalist met zorg. ‘We hebben contact met de familie van onze landgenoot,’ aldus een woordvoerder van het ministerie.

Duits reisadvies aangepast

In juli paste Duitsland het reisadvies naar Turkije aan, omdat het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken niet meer kan garanderen dat Duitsers in Turkije niet worden opgepakt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.