Erdogan over rel met Duitsland: ‘Jullie maken ons niet bang’

21 juli 2017Leestijd: 3 minuten
Erdogan sprak vrijdag eindelijk zelf over de nieuwste rel met Duitsland - Foto: AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft eindelijk zelf van zich laten horen in de nieuwste politieke rel met Duitsland. ‘Jullie kunnen ons niet bang maken,’ reageert hij op de Duitse minister van Economische Zaken Brigitte Zypries.

Het Duitse ministerie verklaarde vrijdag dat alle Turkse wapenverzoeken worden herzien. Ook raadt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel het bedrijven af om nog te invester in Turkije: iedereen kan daar zomaar worden opgepakt, is de waarschuwing van Gabriel.

‘Ik wil mijn Duitse vrienden en de rest van de wereld eraan herinneren: jullie kunnen het je niet veroorloven om Turkije door het slijk te halen of te intimideren. Jullie kunnen ons met dit soort dingen ook niet bang maken,’ zegt Erdogan vrijdag. ‘We zullen doorgaan met de investeringen van Duitse bedrijven zoals we altijd hebben gedaan.’ Het is de eerste publieke reactie van Erdogan in de nieuwste politieke rel met Duitsland. Eerder deze week liet hij verklaringen over aan ministers uit zijn kabinet.

Rel escaleerde met arrestatie van activist

De spanning tussen de twee landen escaleerde eerder deze week door de arrestatie van de Duitse activist Peter Steudtner in Istanbul. Hij werd opgepakt op een congres over internetveiligheid. Turkije beschuldigt hem van banden met een ‘gewapende terroristische organisatie’. Onzin, reageerde het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag. Dinsdag noemde de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn arrestatie al ‘zonder enige rechtvaardiging’.

Eerder verklaarde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel dat Duitsland het reisadvies naar Turkije aanscherpt, en dat de Duitse regering zal proberen de financiële steun van de Europese Unie aan Turkije te beëindigen, als de regering van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan niet tot inkeer komt.

Donderdag bagatelliseerde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu de ernst van de rel, en wees hij op zijn vriendschap met Gabriel. Volgens Cavusoglu is hun contact ook in moeilijke tijden niet verbroken. ‘We bellen elkaar wanneer we dat willen. Bovendien communiceren we via sms, dus met korte berichtjes, als er een onderwerp ligt. Hij schrijft mij, en ik schrijf hem.’

Olie op het vuur

De Turkse minister van Economische Zaken Nihat Zeybekci zei vrijdag dat Duitsland ‘zijn ongepaste commentaar moet herzien’. ‘We moeten ervoor waken dat we woorden gebruiken die de economie langdurige schade toebrengen,’ aldus de minister.

Maar onmiddellijk na de uitspraak van Zeybekci gooide de Duitse regering olie op het vuur, en verklaarde dat alle toekomstige Turkse wapenverzoeken worden herzien. ‘We checken alle verzoeken,’ aldus een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. In de praktijk betekent dat vermoedelijk dat nieuwe exportverzoeken niet worden gehonoreerd, maar dat lopende projecten niet in gevaar komen, meldt persbureau Reuters. Er zijn namelijk geen internationale sancties uitgevaardigd tegen Turkije.

De Duitse wapenhandel naar Turkije is significant: in 2016 exporteerde de Duitse regering zo’n 83,9 miljoen euro aan wapens naar Turkije. In de eerste vier maanden van dit jaar zijn bovendien al projecten ter waarde van zo’n 22 miljoen euro goedgekeurd. Het gaat daarmee om leveringen voor de Turkse marine en voor gezamenlijke projecten die onder NAVO-vlag worden uitgevoerd.