Hongarije

Woedende Orbán roept ambassadeur terug uit Nederland

25 augustus 2017

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken heeft boos gereageerd op uitspraken van de Nederlandse ambassadeur Gajus Scheltema. Die had zich in een afscheidsinterview kritisch uitgelaten over de regering van premier Viktor Orbán.

Volgens de minister, Péter Szijjártó, heeft Scheltema grenzen overschreden. De Hongaarse minister is ‘blij dat de Nederlandse ambassadeur naar huis gaat’. Scheltema is ook niet meer welkom in het land, citeerden verscheidene Hongaarse media Szijjártó. Update 12.20 uur: Hongarije heeft besloten om zijn ambassadeur terug te trekken uit Nederland vanwege de kritiek van Scheltema.

Gajus Scheltema tijdens een fietsevent in Boedapest – bron:EPA

‘Hongarije creëert een vijandbeeld’

De woede van de minister geldt een uitspraak die Scheltema deed tegenover het weekblad 168 Ora. Scheltema vergeleek de manier waarop de Hongaarse regering een vijandbeeld creëert en de manier waarop extremisten dat doen.

In het interview zegt Scheltema ook dat er ‘onderscheid moet worden gemaakt tussen vluchtelingen en economische migranten’ en dat ‘Hongarije iedereen als een migrant beschouwt’. De Hongaren zijn ook niet gewend aan vreemdelingen, merkt de ambassadeur op: ‘Het is een homogeen volk (…). Nederland is een open samenleving. Door ons koloniale verleden (Suriname, Nederlands-Indië, red.) zijn er veel immigranten.’

Ook opmerking Timmermans viel verkeerd

West-Europese politici tonen zich vaker kritisch over Orbáns regering. Orbán wordt beschuldigd van autoritair optreden en uitholling van de rechtsstaat. Begin mei schoot een opmerking van de Nederlandse vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans de Hongaren in het verkeerde keelgat. Timmermans reageerde op een opmerking van Orbán over de Joods-Hongaarse Amerikaanse zakenman George Soros die in Hongarije onder vuur ligt.

De Hongaarse premier had  Soros een ‘Amerikaanse speculant die Hongarije aanvalt’ genoemd. Antisemitisch, noemde Timmermans die uitspraak in een interview met het Duitse weekblad Die Zeit: ‘Vreselijk dat dit nog bestaat in Europa.’ Szijjártó eiste het vertrek van Timmermans. Nu vindt dezelfde minister dat Scheltema het te bont heeft gemaakt. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken was voor Elsevier Weekblad nog niet bereikbaar voor een reactie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.