Wat is het Soros-lek? Vier vragen over zijn politieke investeringen

16 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Soros-lek Foto: EPA

Hackers hebben dit weekend een groot aantal documenten over de investeringen van de controversiële Amerikaanse miljardair George Soros online gegooid. Uit deze Sorosleaks blijkt dat de zakenman miljoenen investeerde in Nederlandse stichtingen en denktanks.

soros_index

Het gaat vooral om geld aan politieke organisaties of donaties waarmee Soros (86) bepaalde instanties wil stimuleren politieke projecten voort te zetten of een campagne te starten. Tussen 2009 en 2014 kregen Nederlandse stichtingen en verenigingen bijna vijf miljoen euro van de miljardair. Dat blijkt uit het Soros-lek.

Welke informatie bevatten de documenten nog meer en wat zegt dit over Soros en zijn politieke invloed? Vier vragen over de leaks.

Nieuws?

Dat Soros grote politiek gestimuleerde donaties doet, is niet nieuw. In januari kwam al aan het licht dat hij in totaal zo’n 200.000 euro gaf aan de organisatie Stem Voor Nederland, die campagne voerde voor het samenwerkingsverdrag met Oekraïne. Voorafgaand aan het referendum dat op 6 april over het associatieakkoord werd gehouden, investeerde Soros in het ‘ja’-kamp.

Uit de documenten blijkt echter dat Soros in totaal veel meer geld uitgaf aan de sturing van de publieke opinie. Hij stelde 700.000 euro beschikbaar om meer kiezers voor het tekenen van associatieverdrag te laten stemmen. Ook geven de documenten meer inzicht in de enorme donaties van Soros aan vooral pro-EU-projecten.

Hoe werden de donaties gedaan?

2015-09-25 11:32:29 DEN HAAG - Jan Roos haalt handtekeningen op voor GeenPeil op het Plein in Den Haag. Het comité GeenPeil is op jacht naar de benodigde 300.000 handtekeningen om een raadgevend referendum aan te vragen over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie. De Tweede Kamer stemde voor dit associatieverdrag. ANP MARTIJN BEEKMANVoor het Oekraïne-referendum: welke partijen spraken met gesubsidieerde tong?

Het Soros-lek had misschien beter de Open Society-leaks genoemd kunnen worden. De donaties en documenten over het wereldbeeld van Soros zijn van Open Society Foundation, een organisatie die de ideeën van de liberaal en Britse filosoof Karl Popper wil verspreiden.

Hoe politiek is Soros?

In een van de gelekte documenten staat een lijst van de ‘leden van het achtste Europese Parlement die waarschijnlijk de waarden van Open Society steunen tijdens de zittingsperiode 2014 tot 2019’. Het gaat vooral om linkse, Pro-EU, liberale politici die het denkbeeld van Soros en zijn organisaties steunen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

SP’ers Dennis de Jong, Anne-Marie Mineur, Sophie in ’t Veld (eurofractievoorzitter D66), Judith Sargentini van GroenLinks, Marietje Schaaken (D66), Hans van Baalen en Cora van Nieuwenhuizen (beide VVD) en CDA’er Lambert van Nistelrooij zijn de Nederlandse Europarlementariërs op Soros’ ‘erelijst’.

Wat wil Soros?

Soros financiert vooral pro-EU-projecten en campagnes die de macht van Brussel vergroten. Dat Soros een gepassioneerde ‘eurofiel’ is, was al langer duidelijk. De belegger schetste voor het EU-referendum van Groot-Brittannië al een doemscenario: hij sprak van chaos als de Britten uit de EU zouden stappen. De documenten leggen vooral de enorme invloed van de miljardair bloot: tijdens de Europese verkiezingen van 2014 investeerde Soros via zijn Open Society Initiative for Europe miljoenen in non-gouvernementele organisaties.

Ook ontvingen antidiscriminatie-organisaties en links-liberale campagnegroepen een reeks donaties. Soros lijkt vooral te doneren aan organisaties die islamofobie en racisme tegen willen gaan en investeerde ook in onderzoek naar antisemitisme van het Anne Frank Huis.