Barcelona

Moeder tegen verdachte terreur Barcelona: geef je over

20 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

De moeder van de hoofdverdachte van de terreuraanslagen in Spanje heeft haar zoon opgeroepen zich over te geven. Younes Abouyaaquoub moet zichzelf aangeven bij de politie, citeert de Catalaanse zender Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio op Twitter de vrouw.

De 22-jarige Marokkaan is voortvluchtig en is mogelijk in Frankrijk. De Catalaanse politie is met man en macht op zoek naar Abouyaaquoub, meldt persbureau Reuters zondag. Hij is de enige naar wie nog wordt gezocht. In totaal zouden er twaalf verdachten zijn van de aanslag in Barcelona donderdagavond. Daarbij kwamen dertien mensen om het leven. Een aantal uren later werd in het plaatsje Cambrils een tweede aanslag gepleegd. Een persoon overleefde die terreuractie niet.

Was imam leider terreurcel?

Sommige verdachten woonden in Ripoll, een stadje op zo’n 100 kilometer van Barcelona. Volgens mediaberichten onderzoekt de Catalaanse politie of een imam de leider van de terreurcel was. Volgens de Catalaanse radiozender zei een neef van de hoofdverdachte dat hij, net als vele inwoners van Ripoll, vermoedde dat de imam iets te maken had met de radicalisering van de jonge mannen.

De islamitische prediker zou woensdag zijn omgekomen bij de explosie in een huis in Alcanar ongeveer 200 kilometer ten zuiden van Barcelona. In het huis, waar een grote hoeveelheid springstof is gevonden, maakte de groep van ongeveer twaalf mannen plannen voor een nog grotere aanslag dan in Barcelona, vermoedt de politie. Zaterdagmorgen doorzocht de politie de woning van de imam in Ripoll op DNA-sporen. Mogelijk zijn er meerdere mensen om het leven gekomen bij die explosie, zegt de Catalaanse politie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.