Terrorisme

Islamitische Staat eist ook aanslag Cambrils op

19 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

De terroristische organisatie Islamitische Staat (IS) eist ook de aanslag in de Spaanse badplaats Cambrils op. Dat maakte IS bekend via propagandakanaal Amaq.

In een persbericht meldt IS dat ‘twee jihadistische eskadrons’ de aanval uitvoerden, gericht tegen ‘samenscholingen van kruisvaarders’. Hiermee doelt de terroristische organisatie op de aanslag in Barcelona, op donderdagavond en de aanval in Cambrils, in de nacht van donderdag op vrijdag.

Bij de aanslag in Barcelona kwamen veertien mensen om het leven, meer dan honderd mensen raakten gewond. Een man reed met een bestelbusje de toeristische straat La Rambla in, waar hij zigzaggend door de menigte zoveel mogelijk slachtoffers probeerde te maken. De dader is waarschijnlijk  voortvluchtig.

Een paar uur later schrok Spanje opnieuw op door een aanslag. In de Spaanse badplaats Cambrils reed een Audi A3 in op badgasten. Zeven mensen raakten daarbij gewond, onder wie één politieagent. De inzittenden, vijf in totaal, werden doodgeschoten door de politie.

 Gehuurd bestelbusje

Kort na het middaguur maakt Juan Ignacio Zoido, de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, bekend dat de terroristische cel ‘is ontmanteld’. Het dreigingsniveau van voor de aanslag blijft gehandhaafd.

Het is nog onduidelijk of de chauffeur van het bestelbusje is opgepakt. De politie ging er eerder van uit dat de chauffeur van het busje Moussa Oukabir was. Inmiddels wordt aan die veronderstelling getwijfeld.

Op basis van ooggetuigen die de chauffeur uit het busje zagen vluchten, lijkt het erop dat Younes Abouyaaqoub de dader van de terroristische aanslag is. Aanvankelijk dacht de politie dat Abouyaaqoub was overleden in Cambrils, maar dat werd vervolgens weer tegengesproken.

 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
De Spaanse autoriteiten zoeken nu naar Abouyaaqoub. Ook zijn de Franse autoriteiten ingelicht, omdat de politie er rekening mee houdt dat Abouyaaqoub over de grens is gevlucht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.