Frankrijk

Macron verzucht: ‘Ik moet elke tien dagen met Erdogan bellen’

31 augustus 2017

De Franse president Emmanuel Macron is niet altijd even gecharmeerd van zijn nieuwe baan. ‘Het leven als wereldleider is minder cool dan het lijkt,’ zegt de kersverse president. Zo moet hij bijvoorbeeld elke tien dagen met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan bellen.

In een interview met het Franse weekblad Le Point wordt Macron gevraagd of hij de nieuwe cool kid on the block is op het toneel van wereldleiders. Daarop antwoordt Macron droogjes: ‘Het wereldtoneel is niet echt een “coole” plek.’

‘Niet als kritiek bedoeld’

Wanneer Macron naar een voorbeeld wordt gevraagd, zegt hij: ‘Ik ben degene die elke tien dagen met Erdogan moet praten.’ Hij maakt niet expliciet wat hij ermee bedoelt.

Toch voelde een woordvoerder van Macron zich kort na het interview geroepen haastig te verklaren dat het niet Macrons bedoeling was om Erdogan belachelijk te maken, of te kritiseren. ‘De gesprekken met de heer Erdogan zijn altijd heel serieus,’ aldus de woordvoerder.

Gearresteerde journalisten en activisten

Macron sprak zondag nog met Erdogan, onder meer over de internering van de Franse journalist Loup Bureau. Bureau werd in de Turkse stad Sirnak opgepakt omdat hij op de foto staat met enkele strijders van de Koerdische militaire factie YPG. Turkije verdenkt Bureau van ‘terroristische propaganda’.

Erdogans populariteit onder Europese leiders daalt gestaag. De afgelopen tijd maakte hij aanhoudend ruzie met Duitsland. In juli paste Duitsland het reisadvies naar Turkije aan, omdat het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken niet meer kan garanderen dat Duitsers in Turkije niet worden opgepakt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.