migratie

Zo pakt België vakantievierende asielzoeker aan

03 juli 2017

De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken probeert zogenoemde vakantiefraudeurs aan te pakken. Erkende vluchtelingen die een retourtje land van herkomst boeken, komen daar in België niet zomaar mee weg.

In twee jaar tijd stuurde Francken meer dan honderd dossiers over vakantiefraudeurs aan het Belgische Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen, meldt De Standaard.

Intrekken verblijfsvergunning

‘De vluchtelingenstatus is geen vodje papier,’ zegt Francken. ‘Het is de hoogste internationale bescherming die een individu kan krijgen. Terugkeren is logischerwijs totaal uit den boze, laat staan vakantie nemen.’

Het zou in België vooral gaan om Afghanen en Irakezen. Wanneer een dossier over een vakantiefraudeur wordt doorgestuurd, is het in principe de bedoeling dat de vluchtelingenstatus wordt ingetrokken. Een uitzondering wordt gemaakt wanneer de vluchteling in kwestie al een vrouw en kinderen in België heeft; dan is de procedure voor intrekking wat ingewikkelder.

De Belgische regering stuurde in april een brief naar alle Belgische consulaten en ambassades met de oproep alerter te zijn op vakantievierende asielzoekers. De cijfers zouden volgens Belgische autoriteiten ook zo hoog zijn vanwege samenwerkingsdeals die het land met onder meer Nederland en Duitsland sloot. Veel asielzoekers proberen de regels namelijk te omzeilen door via een van de buurlanden te reizen, maar nu die informatie gemakkelijker kan worden uitgewisseld, kunnen fraudeurs beter worden onderschept.

Het Belgische parlement debatteert dinsdag overigens ook over een aanscherping van de asielwet, meldt de Belgische krant Le Soir. De wetswijziging is ook gericht op het aanpakken van misbruik van de asielwetgeving. Francken kwam met het voorstel om asielzoekers op te kunnen sluiten wanneer zij met valse papieren komen, wanneer ze hun aanvraag te laat indienen of wanneer ze weigeren informatie te geven over eventuele EU-lidstaten waar ze eerder asiel hebben aangevraagd.

Geld verdienen met vakantievierende asielzoekers

In Nederland zijn het voornamelijk Eritreeërs die als asielzoekers ongemoeid naar eigen land met vakantie gaan. In bijna twee jaar zijn enkele tientallen verblijfsvergunningen ingenomen van asielzoekers die met vakantie gingen naar hun land van herkomst.

Maar eerder dit jaar bleek dat daar bij Eritreeërs niets van is terechtgekomen omdat Justitie meende dat het probleem onder hen niet zo zou spelen. Vervolgens beloofde Justitie de controle op Eritrese statushouders aan te scherpen. Het regime in Eritrea zou veel geld verdienen aan Eritrese asielzoekers die vakantie vieren in eigen land.

Uit eerdere berichten blijkt dat ook Iraakse, Iraanse en Sudanese migranten met verblijfsstatus in Nederland met vakantie gingen in eigen land.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Het was aanleiding voor staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) om samen met Francken te werken aan een oplossing. Onder dat samenwerkingsverband valt onder meer het uitwisselen van vluchtgegevens van Nederlandse en Belgische vliegvelden. Dat vergroot de kans dat vakantiefraudeurs op heterdaad worden betrapt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.