België en Nederland: samen vakantievierende migranten aanpakken

09 december 2016Leestijd: 2 minuten
In 2014 en 2015 kwamen Eritreeërs massaal naar Nederland en Duitsland. Foto: AFP

Het moet afgelopen zijn met asielzoekers met een vluchtelingenstatus die doodleuk op vakantie gaan naar hun land van herkomst. Nederland en België slaan de handen ineen om de verblijfsvergunningen van vakantievierders af te pakken.

Zowel de Nederlandse als Belgische regering zegt te kampen met zogenaamde ‘terugreizigers’: Migranten die een verblijfsvergunning hebben gekregen, maar daarna tijdelijk terugkeren naar het land waar ze vandaan kwamen. Dat is vreemd, want dat land zou immers te gevaarlijk zijn om er te blijven wonen.

Ophef over Eritreeërs die op vakantie gingen naar Eritrea
In juli dit jaar kwam naar buiten dat een groep ‘gevluchte’ Eritreeërs op vakantie ging naar hun thuisland, tot irritatie van het kabinet. Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) is het ook gebeurd bij mensen uit Irak, Iran en Soedan. Precieze aantallen heeft het kabinet niet.

Samen met de Belgische staatssecretaris Theo Francken wil Dijkhoff immigranten op heterdaad betrappen en hun verblijfsvergunning afpakken.

Controles op terugreizen worden verscherpt – hoe er wordt gecontroleerd, blijft bewust geheim – en België en Nederland gaan reisgegevens uitwisselen. Zo moet het lastiger worden voor een migrant in Nederland om bijvoorbeeld via de Brusselse luchthaven Zaventem te reizen. Niet alle reizen naar het land van herkomst worden verboden: zo blijft het wel toegestaan om familie te bezoeken.

Nog niet EU-breed geregeld
Met bijvoorbeeld Duitsland is nog geen akkoord over het uitwisselen van reisinformatie, waardoor er nog altijd mogelijkheden zijn voor asielzoekers in Nederland om ongezien te reizen naar hun thuisland. Francken zegt te hopen dat er binnenkort een EU-breed systeem kan worden opgezet.

‘We proberen andere landen ervoor te enthousiasmeren, maar we wilden eerst dit afspreken om snel te kunnen handelen. Want op vakantie gaan in het land waaruit je gevlucht bent, is de boel belazeren.’