Terrorist in niqab blaast zich op in vluchtelingenkamp

03 juli 2017Leestijd: 2 minuten
De vluchtelingen die nog in het kamp zitten worden overgeplaatst naar een ander kamp vlakbij Ramadi - Foto: AFP

Een zelfmoordterrorist heeft zondag veertien mensen vermoord en twintig mensen verwond in een vluchtelingenkamp ten westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Hij was vermomd als gesluierde vrouw, melden bronnen binnen de Iraakse veiligheidsdiensten maandag.

De aanslag werd opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De terreurgroep had het volgens een eigen verklaring op een Iraakse legerpost gemunt.

Agent omhelsde terrorist tijdens aanslag

De terrorist droeg een niqab, het compleet verhullende islamitische kledingstuk voor vrouwen. Volgens de lokale raadsman Taha Abdul-Ghani was er een agent die de man omhelsde tijdens de aanslag. Die agent kwam om. De veiligheidsdiensten vermoeden dat hij het aantal slachtoffers met zijn omhelzing probeerde te beperken. De aanslagpleger liet zijn explosief afgaan op het moment dat hij werd omarmd.

In het vluchtelingenkamp ‘Kilo 60’ wonen Irakezen die juist zijn gevlucht uit door IS gecontroleerd gebied. Het kamp ligt in Anbar, een provincie waarvan delen nog in handen zijn van IS. Vluchtelingen die zich nu nog in het kamp bevinden, worden geëvacueerd en overgebracht naar het ‘Kilo 18’-kamp, ten westen van de stad Ramadi. Volgens autoriteiten is het daar veiliger.

Offensief op Mosul in volle gang

IS verliest veel terrein in Irak. Het Iraakse regeringsleger is al sinds oktober bezig met het offensief op de miljoenenstad Mosul. De laatste paar weken laat het Iraakse leger zich positief uit over de vorderingen, al werd twee weken geleden de eeuwenoude Al-Nuri-moskee in het centrum opgeblazen door IS. Het Iraakse leger wist het gebied rondom de moskee vervolgens wel te heroveren.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Een herovering van Mosul zou het einde van het Iraakse deel van het ‘kalifaat’ betekenen. IS heeft nog wel gebieden ten westen en ten zuiden van de stad in handen. Al-Baghdadi zelf zou de stad inmiddels zijn ontvlucht, en zich ergens in het grensgebied tussen Syrië en Irak ophouden.