Irak herovert symbolische moskee in slag om Mosul

29 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Iraakse militairen vieren de overwinning Bron: ANP

De Iraakse strijdkrachten hebben de historische al-Nouri- moskee heroverd. In 2014 riep Abu Bakr al-Baghdadi,  leider van Islamitische Staat (IS), daar het kalifaat uit.

Abdul Wahab al-Saadi, luitenant-generaal van het Iraakse leger, zegt dat speciale eenheden donderdagochtend de aanval openden. Donderdagmiddag hadden de eenheden de moskee en de omringende straten heroverd. IS staat erom bekend boobytraps achter te laten, daarom is het terrein betreden levensgevaarlijk.

Grotendeels omsingeld

Vorige week blies IS de eeuwenoude moskee met de scheve minaret op, toen het Iraakse leger steeds dichter naderde. Op enkele gewelven en koepels na, staat er  weinig meer overeind. Ook de minaret werd door de explosie gehalveerd. IS deed nog een weinig geloofwaardige poging om de vernietiging van de moskee aan een Amerikaans bombardement toe te schrijven.

De al-Nouri-moskee dateert uit de twaalfde eeuw en werd gebouwd in opdracht van Nur ad-Din, een edelman van Turkse komaf. Deze krijgsheer speelde een belangrijke rol in het verenigen van de Arabische volkeren, die vervolgens ten strijde trokken tegen de Europese kruisvaarders.

In het historische centrum van Mosul bevinden zich nog zo’n honderd zwaarbewapende IS-strijders, die voor het merendeel zijn omsingeld. IS-leider al-Baghdadi ontvluchtte de stad al begin dit jaar. Hij houdt zich vermoedelijk schuil in de grensregio van Irak en Syrië.

Einde nog lang niet in zicht

De Iraakse overheid heeft inmiddels de overwinning op IS uitgeroepen. ‘Hun fictieve staat is gevallen,’ aldus een woordvoerder van de regering.

IS is nog niet geheel verdreven uit Irak, de groep beheerst nog gebieden in het noorden. Ook het Syrische Raqqa – de ‘hoofdstad’ van het kalifaat – wordt momenteel aangevallen door ‘gematigde’ rebellen, Koerdische strijders en de internationale coalitie. Toch is het einde van de strijd nog lang niet in zicht. Volgens terreurexperts zal IS de strijd voortzetten in de vorm van guerrillatactieken en terroristische aanslagen.