Oostenrijk

Oostenrijk zet zwaar geschut in tegen migranten, Italië boos

04 juli 2017

Oostenrijk neemt geen halve maatregelen om een herhaling van twee jaar geleden te voorkomen. Toen stroomden duizenden migranten illegaal de grens over. De Oostenrijkers zijn bang dat al die migranten die nu via Italië de Europese Unie binnenkomen, massaal zullen doorreizen.

Aan de grens met Italië wordt om die reden het leger in stelling gebracht. 750 soldaten zullen de grensposten bewaken en ook worden er zeker vier pantservoertuigen ingezet. Een woordvoerder van de Oostenrijkse regering zegt dat deze tanks niet bewapend zijn: ‘Het zijn voertuigen die wegen kunnen blokkeren.’ Iets soortgelijks gebeurde eerder aan de Sloveense grens.

Verscherpte grenscontroles

Het is volgens de Oostenrijkse autoriteiten de bedoeling dat de 750 militairen snel inzetbaar zijn, mocht zich een ‘noodsituatie’ voordoen. Het gaat vooral om verscherpte grenscontroles bij de Brennerpas, een belangrijke transportroute door de Alpen die Oostenrijk en Italië met elkaar verbindt. De Oostenrijkse minister van Defensie Peter Doskozil vertelde de krant Kronen Zeitung dat er geen ‘concreet tijdsschema’ is voor de nieuwe controles, maar wel dat de situatie in Italië om acute maatregelen vraagt.

‘We moeten hoe dan ook een situatie vermijden die vergelijkbaar is met de zomer in 2015,’ zegt de minister. In die periode was de climax van de Europese migratiecrisis. Duizenden migranten stroomden toen – ongecontroleerd – toe vanaf de Balkan. Hun bestemming was vaak Duitsland, Nederland en Zweden.

Spanningen tussen buurlanden nemen toe

Italië reageert boos op de nieuwe verscherpte grenscontroles. De Oostenrijkse ambassadeur is op het matje geroepen, meldt het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Italianen waarschuwden eerder al dat dit soort stappen tegen de EU-regels voor vrij verkeer ingaan. Zowel Italië als Oostenrijk is lid van de Schengen-zone met zijn open grenzen. Italië heeft dit jaar al meer dan 80.000 migranten opgevangen, van wie de meesten met een boot vanuit Afrika zijn gekomen. Italië is daarmee het land waar de meeste migranten aankomen.

Rome heeft er genoeg van en eist maatregelen uit ‘Brussel’. Naar verwachting komen de Italianen op een top in de Estse hoofdstad Tallinn aanstaande donderdag met een aantal voorstellen. In elk geval is duidelijk dat Italië wil dat de lasten over de EU worden verdeeld. De herverdeling van migranten die het land werd beloofd, is namelijk nooit in gang gezet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.