Turkije

Erdogan bindt in: lijst Duitse bedrijven ‘misverstand’

24 juli 2017Leestijd: 2 minuten

Komt er dan eindelijk wat ontspanning in de relatie tussen Duitsland en Turkije? Ankara heeft maandag besloten een lijst van Duitse bedrijven die ‘terroristen’ zouden steunen, in te trekken.

De lijst zou een misverstand zijn geweest, heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu naar verluidt gezegd tegen zijn Duitse collega Thomas de Maizière.

Terreurvriendjes

In mei zond de Turkse regering via de internationale opsporingsdienst Interpol een lijst met daarop 681 Duitse ondernemingen naar Berlijn. Daarop stond bijvoorbeeld ook autoconcern Daimler. De genoemde bedrijven zouden terrorisme ondersteunen. Het zorgde voor een storm van kritiek in Duitsland. Minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel klaagde dat het op deze manier maar moeilijk zaken doen is met Turkije, als bedrijven te pas en te onpas worden beschuldigd terreurvriendjes te zijn.

Bedrijven kunnen er maar beter niet investeren, waarschuwde de minister van SPD-huize: ‘Het is geen enkel bedrijf aan te raden om te investeren in een land waar de rechtszekerheid ver te zoeken is, en zelfs ondernemingen die volstrekt onschuldig zijn, wordt verweten banden te onderhouden met terroristen.’

Turkije vergeleken met de DDR

Gabriels geduld met Ankara raakte duidelijk op: hij scherpte zelfs het reisadvies voor Turkije aan. De relatie was al ernstig bekoeld nadat de Turkse autoriteiten begin juli de Duitse mensenrechtenactivist Peter Steudtner arresteerden. Gabriel: ‘Turkije marchandeert met de Europese waarden.’

Een oudgediende van het kabinet, minister van Financiën Wolfgang Schäuble, vergeleek Turkije met de DDR en zei dat het land er alles aan doet om de eeuwenoude verhouding tussen Turkije en Duitsland om zeep te helpen.

En toen dook Erdogan op

Een paar dagen geleden liet dan ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan eindelijk van zich horen in de nieuwste politieke rel met Duitsland. ‘Jullie kunnen ons niet bang maken,’ fulmineerde hij. ‘Ik wil mijn Duitse vrienden en de rest van de wereld eraan herinneren: jullie kunnen het je niet veroorloven om Turkije door het slijk te halen of te intimideren. Jullie kunnen ons met dit soort dingen ook niet bang maken,’ zei hij vrijdag. Voorheen liet hij in dit nieuwste conflict alle verklaringen over aan zijn ministers. Maar nu lijkt Turkije de kou wat uit de lucht te willen halen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.