Trump zal getuigenis Comey niet blokkeren

06 juni 2017Leestijd: 1 minuut
Trump laat de getuigenis van Comey gewoon doorgaan - Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump zal de getuigenis van ex-FBI-chef James Comey voor het Congres niet tegenhouden. Zijn getuigenis staat voor donderdag gepland.

Volgens de Amerikaanse wet heeft de president het recht om overheidsmedewerkers te verbieden gevoelige informatie naar buiten te brengen. Trump maakt daarvan geen gebruik, meldt Witte Huis-woordvoerder Sarah Sanders maandag.

Russische banden

In de Verenigde Staten wordt reikhalzend uitgekeken naar de verklaring van Comey. Trump ontsloeg hem vorige maand. Critici van Trump beschuldigen hem ervan Comey te hebben ontslagen vanwege het dreigende onderzoek naar de vermeende Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, en de mogelijke banden tussen Trumps campagneteam en de regering van de Russische president Vladimir Poetin.  Trump ontkent dat.

Kort voor zijn ontslag werd bekend dat Comey extra geld en mankracht zou hebben gevraagd voor het onderzoek.

Grondig ondervragen

Zowel Democratische als Republikeinse leden van het inlichtingenpanel hebben aangegeven dat zij Comey grondig willen ondervragen over of Trump hem onder druk heeft gezet om het onderzoek te stoppen. Comey treedt voor het eerst weer in de openbaarheid sinds zijn ontslag in mei. Zijn getuigenis wordt live uitgezonden.

Na het ontslag van Comey haalde Trump meermaals naar hem uit. Zo maakte hij hem hem uit voor ‘nut job’, een gek. Ook noemde hij hem in een tv-interview een ‘showmannetje en een ijdeltuit’.