Rusland

Poetin: ‘Rusland doet niet aan hacken’

01 juni 2017

De Russische president Vladimir Poetin sluit niet uit dat individuele hackers op eigen houtje opereren. Maar cyberaanvallen om bijvoorbeeld buitenlandse verkiezingen te beïnvloeden, gebeuren niet op initiatief van het Kremlin. ‘De overheid houdt zich hier in elk geval niet mee bezig,’ zegt Poetin donderdag in de Russische stad Sint-Petersburg.

In een gesprek met internationale nieuwsorganisaties benadrukte hij juist dat hij, samen met internationale partners, cybercriminaliteit wil bestrijden. Buitenlandse verkiezingscampagnes lopen volgens hem geen gevaar.

‘Ik ben ervan overtuigd dat hackers geen invloed kunnen hebben op verkiezingen in andere landen, zoals in Europa en de Verenigde Staten.’ Volgens Poetin is het goed mogelijk dat computeraanvallen ‘gecamoufleerd‘ werden uitgevoerd, waardoor het net lijkt alsof de Russen erachter zitten.

Ook Kushner onder de loep

De Russische regering wordt er door Amerikaanse inlichtingendiensten van beschuldigd zich met de presidentsverkiezingen te hebben bemoeid. Tegen alle verwachtingen in kwam niet Hillary Clinton, maar Donald Trump als winnaar uit de bus. De Russen zouden e-mails van de Democratische partij hebben gelekt.

De FBI doet onderzoek naar vermeende contacten tussen Trumps naaste medewerkers en Rusland. Vorige week werd bekend dat ook Trumps invloedrijke schoonzoon Jared Kushner onder de loep wordt genomen. Kushner, de man van Ivanka Trump, zou diverse gesprekken hebben gevoerd met Russische notabelen.

Militaire opbouw 

In het interview met buitenlandse journalisten zei hij dat Rusland wel moet antwoorden op de militaire opbouw in bijvoorbeeld Zuid-Korea. Daar zijn de Amerikanen bezig met het ontwikkelen van een nieuw raketsysteem, om de dreiging die van Noord-Korea uitgaat te neutraliseren.

Rusland komt met een antwoord, dreigt Poetin: ‘We maken hier ons tientallen jaren grote zorgen over. Dit verstoort de strategische balans in de wereld. Maar iedereen zwijgt en niemand luistert naar ons.’ Poetin gelooft niet dat het Amerikaanse raketsysteem niet tegen Rusland is gericht: ‘De facto is dit onderdeel van een wapenrace.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.