Britse verkiezingen

Smalende Juncker over Brexit-gesprekken: ‘Wij zijn er klaar voor’

09 juni 2017

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker reageert smalend op de Britse verkiezingsuitslag. Nadat de Britse premier Theresa May aankondigde niet van haar initiële Brexit-schema af te willen wijken, zegt hij dat dat wat de Europese Unie (EU) betreft ook niet hoeft.

‘Wij zijn klaar om te onderhandelen,’ zegt Juncker vrijdag tegen Politico. De EU-baas hoopt naar eigen zeggen dat de Britten zo snel mogelijk een regering kunnen vormen. ‘Ik denk niet dat dingen er makkelijker op zijn geworden, maar wij zijn er klaar voor,’ aldus Juncker.

Barnier heeft meer medelijden

Niet alleen Juncker, maar ook de andere EU-leiders zijn het erover eens: de Brexit-onderhandelingen moeten niet langer worden uitgesteld. De deadline voor de daadwerkelijke Brexit ligt namelijk al op maart 2019. Alleen Michel Barnier, de Brexit-onderhandelaar van de EU, vindt dat de Britten iets meer tijd moeten krijgen mochten ze dat nodig hebben.

De Conservatieve Partij van May verloor donderdagavond haar meerderheid, terwijl het juist May was die de verkiezingen in het leven had geroepen. Gênant, vinden ze ook bij de EU. Ambtenaren in de hogere echelons van de EU steunden de verkiezingen van May in eerste instantie, in de hoop dat ze meer helderheid zouden scheppen. Met de huidige uitslag, heeft May echter een deel van haar mandaat moeten inleveren.

Snel een regering vormen

De hoop bestaat dat May snel een regering weet te vormen. Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, twitterde eerder op de dag: ‘We weten niet wanneer de Brexit-gesprekken beginnen. We weten alleen wanneer ze moeten eindigen,’ in een verwijzing naar de deadline die over minder dan twee jaar is.

Ook Pierre Moscovici, eurocomissaris voor economische en financiële zaken, wil dat de gesprekken zo snel mogelijk van start gaan. Hij zei niet te geloven dat deze verkiezingen echt over Brexit gingen, maar wel dat ze ‘zeker een impact hebben gehad’.

‘We hebben een regering nodig die knopen kan doorhakken,’ zei Guenther Oettinger, de omstreden Duitse Eurocommissaris, eerder op vrijdag. ‘Met een zwakke onderhandelingspartner lopen we het gevaar dat de onderhandelingen slecht uitkomen voor beide partijen. Ik verwacht meer onzekerheid.’

Ministers herbenoemd

May heeft overigens besloten om haar belangrijkste ministers in hun positie te behouden. Het gaat om de ministers Boris Johnson van Buitenlandse Zaken, Philip Hammond van Financiën, Amber Rudd van Binnenlandse Zaken, Michael Fallon van Defensie en last but not least Brexit-minister David Davis. Hij speelt vanuit Brits perspectief een sleutelrol in de Brexit-onderhandelingen.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Voor de andere bewindslieden blijft het nog even spannend. De regering heeft aangekondigd vrijdagavond geen verdere benoemingen te doen. Het is onduidelijk of de slechte uitslag voor May een reden was om de belangrijkste ministers te herbenoemen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.