buitenland

‘Racistische en homofobische’ Oettinger krijgt promotie bij EU

31 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

De Duitse eurocommissaris Günther Oettinger is onder vuur komen te liggen nadat hij Chinezen onder meer ‘spleetogen’ noemde. Het is niet de eerste controverse rond Oettinger, die desondanks een verbeterde baan kreeg aangeboden van Jean-Claude Juncker.

Oettinger maakte de opmerkingen afgelopen week tijdens een speech in Hamburg, waar hij praatte over de uitdagingen met Chinezen. Nadat hij ze splitzaugen, ‘spleetogen’, noemde, vervolgde hij met een stereotyperende beschrijving van Chinese politici.

Ook merkte hij op dat in China geen quota voor vrouwen in de top bestaan, en dat er ‘daarom geen vrouwen’ zijn in veel Chinese delegaties. Zijn implicatie dat vrouwen niet tot de beste politici behoren, leidde tot gelach in het publiek.

Ook Walen en homo’s komen er slecht vanaf
Even later kwam naar buiten dat hij recentelijk ook andere groepen heeft beledigd. Zo zou hij Wallonië een ‘microregio bestuurd door communisten’ hebben genoemd, naar aanleiding van hun oppositie tegen handelsverdrag CETA. Ook liet hij zich schertsend uit over het homohuwelijk in Duitsland. In zijn opinie vindt de Duitse regering dat ondertussen zo normaal, ‘straks wordt het nog verplicht voor iedereen.’

Niet iedereen kan om Oettinger (CDU) lachen, die momenteel eurocommissaris voor digitale zaken is. Een woordvoerder van de Duitse sociaaldemocraten zegt tegen Der Spiegel dat ‘iemand die zo openlijk racistische, homofobische stereotypes verspreidt, zelf niet gekwalificeerd is voor hoge politieke posities.’

Maar Juncker wil Oettinger promotie geven
Juist afgelopen vrijdag maakte de Europese Commissie bekend dat Oettinger promotie krijgt: hij moet de nieuwe eurocommissaris voor begroting worden, nadat Kristalina Georgieva vertrok. Naar verwachting zou hij dan ook een van de vicepresidenten van de EU worden, schrijft Politico.

Het is onduidelijk of de controverse gevolgen heeft voor zijn politieke opmars. Oettinger heeft ondertussen zijn uitspraken over Chinezen verdedigd: ze moeten worden gezien in een ‘bredere context’. ‘Het was bepaalde zegswijze, die niet bedoeld was om de Chinezen te minachten,’ zegt hij tegen de Duitse krant Die Welt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.