London Bridge-terroristen hadden nog duisterdere plannen

10 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Op de London Bridge zijn barrières geplaatst voor extra veiligheid - Foto: AFP

De drie terroristen die vorige week zaterdag met een bestelbusje met hoge snelheid inreden op voetgangers op de London Bridge, wilden eigenlijk een ander vervoermiddel inzetten. Die ochtend hadden ze geprobeerd om een vrachtwagen van 7,5 ton te huren.

Bij de aanslag kwamen acht mensen om, en vielen zeker 50 gewonden. Die schade veel groter kunnen zijn als de daders de zware vrachtwagen hadden gebruikt, zegt de Londense anti-terreureenheid vrijdag.

Geen aansturing

Ze kregen de truck echter niet mee, omdat ze problemen hadden met de betaling. Hierdoor moesten ze uitwijken naar het witte bestelbusje, waarmee ze op de voetgangers inreden. Op de London Bridge  en op verschillende andere plekken in de stad zijn inmiddels barrières geplaatst, in een poging de veiligheid van voetgangers te vergroten.

De aanslag werd door terreurbeweging Islamitsche Staat (IS) opgeëist. Maar volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat de drie mannen door IS werden aangestuurd. Er wordt nog onderzocht waar ze elkaar van kennen. De drie daders Khuram Shazad Butt, Rachid Redouane, en Youssef Zaghba kwamen respectievelijk uit Pakistan, Libië/Marokko en Marokko/Italië.

Messen en molotovcocktails

De politie onthulde nog wat gruwelijke andere feiten over de aanslag. Zo hadden ze paarse keramische messen aan hun polsen vastgemaakt, en droegen ze – zoals eerder al bekend was – neppe bomgordels.

2017-06-10 00:00:00 epa06020339 An undated handout photo made available by Britain's London Metropolitan Police Service (MPS) on 10 June 2017 shows a pink ceramic knife found hung on Khuram Shazad Butt's arm used by Butt in the London Bridge terrorist attack on 03 June 2017, in London, Britain. Detectives, who found the knives nearby the three London Bridge terrorist attackers - Khuram Shazad Butt, Rachid Redouane and Youssef Zaghba - are appealing for information about the 'distinctive' 12-inch (30cm) pink knives branded 'Ernesto' which the men were carrying. According to the police, the attackers hung the knives around their wrist by attaching leather straps to the knife handles. Eight members of the public were killed and dozens injured after three attackers on late 03 June ploughed a van into pedestrians and later randomly stabbed people on London Bridge and nearby Borough Market. The three attackers wearing fake suicide vests were shot dead by police.  EPA/LONDON METROPOLITAN POLICE HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Beeld van het keramische mes dat de politie aan de pols van Redouane aantrof – Foto: AFP

In het bestelbusje vond de politie elf wijnflessen, gevuld met brandbare vloeistof. De politie gaat ervan uit dat ze bedoeld waren om als molotovcocktail in te zetten.

Ook zijn er meer huiszoekingen verricht. Naast hun eigen appartementen in Barking van het oosten van Londen, zouden de men in diezelfde wijk ook een ‘safe house’ hebben gehuurd. Daar vond de politie een Koran, een ID-kaart van Redouane, de ingrediënten om benzinebommen te maken, en plastic PET-flessen en tape – vermoedelijk om de neppe bomgordels mee te maken. Na forensisch onderzoek in het appartement, concludeert de politie dat de drie mannen geen hulp hebben gehad, en de aanslag zelf hebben voorbereid.