Londen

Politie valt panden binnen: dit weten we over Londen

04 juni 2017

Groot-Brittannië is opnieuw opgeschrikt door een terreuraanslag. Zeker drie terroristen reden met een busje in op voorbijgangers in hartje Londen, waarna zij uitstapten en begonnen in te steken op willekeurige mensen.

De aanslag had plaats op London Bridge over de Theems, waar de daders in een witte bestelbus op voetgangers inreden. Zij reden vervolgens in noordelijke richting.

De terroristen begaven zich met messen naar de uitgaansstraat Borough Market, waar ze meerdere mensen neerstaken, onder wie een agent. Het was ten tijde van deze gebeurtenissen druk op straat. Bij de dubbele aanslag zijn zeker zeven personen om het leven gekomen. Zeker 48 mensen raakten gewond. Volgens burgemeester Sadiq Khan zijn enkele gewonden er slecht aan toe. Een ooggetuige meldt dat de terroristen ‘deze is voor Allah‘ riepen toen zij op mensen instaken. Vooral jongeren zouden het slachtoffer zijn geweest.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Nepbomgordels

Agenten waren binnen acht minuten na de eerste melding (23.08 uur Nederlandse tijd) ter plaatse en schoten de daders dood. Ze droegen bomgordels, maar die bleken nep.

Vlak na de eerste meldingen van slachtoffers op London Bridge en in Borough Market ging de politie ook af op een incident in Vauxhall in het zuiden van Londen. Een steekpartij daar bleek echter geen verband met de aanslag te hebben. Volgens Britse media werden tussen 02.20 uur en 02.50 uur ook vier explosies gehoord. Tabloid The Sun schreef dat het om gecontroleerde explosies door de politie ging.

Verkiezingen

Zondagochtend zit de Britse premier Theresa May een spoedvergadering van de veiligheidsdiensten voor. De nationale campagne voor de parlementsverkiezingen, die donderdag op het programma staan, zal zondag worden opgeschort. Het staat al vast dat het aantal agenten in de hoofdstad zal worden verhoogd. De politie spreekt van terreuraanslagen waarnaar het onderzoek nu in volle gang is. Burgemeester Khan noemt de aanslag een ‘moedwillige en laffe aanval op onschuldige inwoners van Londen en bezoekers die genoten van hun zaterdagavond’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Update 15.10 uur:  De Londense politie heeft zondagmorgen invallen gedaan in woningen in het oosten van de stad. Daarbij zijn twaalf arrestaties verricht. Volgens de Britse zender SkyNews woonde een van de aanslagplegers op een van de adressen. De politie bevestigde zondag dat de invallen te maken hebben met de aanslagen van zaterdagavond. Een speciale terreureenheid deed de invallen in de wijk Barking. Volgens de politie worden er op dit moment nog altijd huizen doorzocht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.