Merkel verheugt zich op samenwerking met Macron

13 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Merkel en Macron ontmoeten elkaar maandag om over de EU na Brexit te praten - Foto: AFP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is positief over de nieuwe Franse president Emmanuel Macron. Ze wil zo nauw mogelijk met hem samenwerken.

‘Onze twee landen zullen alles doen om het Europees beleid te vormen,’ zegt Merkel zaterdag in Aachen.

EU na Brexit

Macron en Merkel komen maandag bij elkaar, een dag na zijn inauguratie. Het hoofdonderwerp van het gesprek is het belang van het Europese project te waarborgen, vooral in het licht van een naderende Brexit.

De Britse premier Theresa May gaf afgelopen week al aan keiharde onderhandelingen te voeren met de Europese Unie, en ook met de eurofiele Macron. Zijn adviseur verklaarde kort daarvoor dat, hoewel de Fransen er ook ferm in zullen staan, het doel niet is om de Britten te ‘straffen’ voor hun aanstaande vertrek.

Overeenkomst Calais

May probeert op haar beurt haar kiezers gerust te stellen na de winst van de pro-Europese Macron. Vooral de zogenoemde Le Touquet-overeenkomst tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk mag volgens haar niet in het geding komen. In die overeenkomst staat onder meer dat het Britse douaniers is toegestaan grenscontroles uit te voeren in de Franse havenplaats Calais, waar eerder een migrantenkamp voor grote overlast zorgde. Migranten gebruikten Calais als uitvalsbasis om via het Kanaal de oversteek naar Groot-Brittannië te maken.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Bedreigt Macron die overeenkomst? Dan zal May alles op alles zetten om hem op dat punt te bevechten, beloofde ze maandag. Ze benadrukte dat die grenscontroles even belangrijk zijn voor de Fransen als voor de Britten. Zo probeert ze de winst van Macron in haar voordeel te gebruiken voor de Britse parlementsverkiezingen, die volgende maand worden gehouden.