Ook na Brexit willen Britten blijven controleren bij Calais

30 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
De Britten mogen paspoortcontroles en patrouilles uitvoeren bij Calais - Foto: AFP

De Britse en Franse ministers van Binnenlandse Zaken hebben afgesproken de samenwerking tussen de twee landen in de Franse havenstad Calais voort te zetten, ook wanneer de Britten de Europese Unie verlaten. De twee werken al geruime tijd samen om migranten die de illegale oversteek vanuit Calais via het Kanaal willen maken, tegen te houden.

De nieuwe Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd sprak dinsdag in Parijs met haar Franse collega Bernard Cazeneuve. De Britten zijn er vooral op uit om ervoor te zorgen dat ze ook na een Brexit het privilege mogen behouden om patrouilles en paspoortcontroles uit te voeren in Calais, om het aantal migranten dat illegaal de oversteek maakt terug te dringen.

‘We blijven onze samenwerking behouden en door ontwikkelen, op dit moment en ook nadat de Britten de EU verlaten,’ was de gezamenlijke verklaring dinsdagmiddag. De samenwerking staat vastgelegd onder de Le Touquet-verklaring. De voormalige Britse premier David Cameron dreigde eerder dat als de Britten voor een Brexit zouden stemmen, dat Le Touquet dan gevaar zou lopen.

Franse conservatieven tegen Britse deal

De ontmoeting tussen Rudd en Cazeneuve komt een aantal dagen nadat de Franse presidentskandidaat Nicolas Sarkozy dreigde dat de Britten op hun eigen grondgebied met het migrantenprobleem moeten dealen.

Ook de conservatieve kandidaat Alain Juppe deed dergelijke uitspraken. De socialistische regering van François Hollande heeft echter altijd gezegd de Le Touquet-overeenkomst te blijven respecteren, ook wanneer de Britten de EU verlaten.

‘Jungle’ in Calais is weer groeiende

Het beruchte tentenkamp de ‘Jungle’ in Calais in inmiddels ondanks verwoede pogingen van autoriteiten om het te ontruimen weer enorm gegroeid. Volgens officiële cijfers wonen er nu zo’n 7.000 migranten, ngo’s spreken van 9.000 asielzoekers. Hoe dan ook, het is het grootste aantal bewoners sinds de oprichting van het kamp, in de lente van vorig jaar.

Migranten die als verstekeling mee willen met vrachtwagens via de Kanaaltunnel steeds vaker verwikkeld in onderlinge gevechten, waarbij af en toe ook doden vallen. Vrachtwagenchauffeurs melden bovendien dat zij steeds vaker bedreigd en agressief benaderd worden door migranten, die eisen dat ze aan boord mogen om zo Groot-Brittannië te bereiken. Ze zouden daarbij onder meer knuppels, steekwapens en vuurblokkades gebruiken om de vrachtwagenchauffeurs tot stoppen te dwingen.