Manchester

‘Terrorist Abedi had bewezen banden met IS’

24 mei 2017

De dader van de zelfmoordaanslag in Manchester is de 22-jarige Libiër Salman Abedi. Dat heeft de Britse politie bekend gemaakt. Twee verdachten zijn gearresteerd, waaronder de broer van de dader.

Met het onthullen van de identiteit van de dader werd gewacht, omdat de autoriteiten eerst sluitend DNA-bewijs wilden hebben.

Inmiddels is het bekend dat het om de 22-jarige Abedi gaat. De terrorist is een bekende van de veiligheidsdiensten. Hij zou een week voor de aanslag nog zijn teruggekeerd uit Libië. Ook reisde hij eerder af naar Syrië.

Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb heeft Abedi ‘bewezen’ banden met terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Eerder op de dag meldde zijn Britse collega Amber Rudd dat Abedi net een week geleden is teruggekeerd uit Libië, en waarschijnlijk niet alleen heeft gehandeld.

Abedi is de zoon van Libische vluchtelingen die vluchtten voor het regime van dictator Khadaffi.

‘Verwerpelijke ideologie verslaan’

May sprak de Britten toe na de aanslag die maandagavond laat werd gepleegd in Manchester. Vlak na het concert van zangeres Ariana Grande ging een bom af in de Manchester Arena, de grootste concertzaal in Europa.

Tot nu toe zijn 23 doden gevallen (inclusief de dader), en 64 gewonden. ‘Veel van hen verkeren in levensgevaar,’ zei May dinsdag.

‘We zullen ons inzetten om de verwerpelijke ideologie achter deze aanslag te verslaan,’ aldus de premier. ‘Alle terroristische aanslagen zijn laffe aanvallen op onschuldige mensen, maar deze aanslag valt op vanwege zijn ziekmakende lafheid.’

May zou dinsdag in het zuidwesten van het land een toespraak houden over de verkiezingscampagne, maar hield in plaats daarvan spoedberaad met ministers. De Britten gaan over iets meer dan twee weken naar de stembus, maar de campagne werd zeker een dag stilgelegd.

Dinsdagmiddag werd een 23-jarige man aangehouden door de Britse politie in Manchester. Mogelijk was hij betrokken bij de aanslagen. Ook is een man opgepakt bij het winkelcentrum Arndale, waar ’s ochtends paniek uitbrak. De arrestatie van de tweede man heeft waarschijnlijk niets te maken met de aanslag, meldt Greater Manchester Police.


Delen van Manchester zijn ontruimd en afgezet. Voorlopig zal dat ook zo blijven, stelt May. Het Manchester Victoria Station is afgesloten, en inwoners van de stad worden opgeroepen weg te blijven uit de buurt van Manchester Arena.

IS-aanhangers bejubelen aanslag

IS eiste – na uren radiostilte – de aanslag op. Een soldaat van het ‘kalifaat’ zou de aanslag hebben gepleegd op de ‘Britse kruisvaarders in Manchester, om de religie van Allah te wreken’. In een statement hekelt de terreurgroep het ‘schaamteloze concert’.

IS staat erom bekend aanslagen snel op te eisen, ook als het netwerk van de organisatie niet nauw betrokken was bij de voorbereiding van de aanslag.

Mogelijk betreft het een ‘lone wolf’-aanslag, gepleegd door een sympathisant van een terroristische organisatie, maar autoriteiten houden er nu dus rekening mee dat Abedi niet alleen handelde.

Op sociale media-kanalen van aanhangers van het ‘kalifaat’ vierden jihadisten gisteren al feest, en werd gesproken van ‘wraak’ voor de luchtaanvallen boven Syrië.

Ooggetuigen: ‘Overal lag bloed’

Ooggetuigen meldden dat bezoekers van het concert over elkaar heen struikelden om bij de uitgang te komen. ‘Het gebeurde een paar seconden nadat het concert was afgelopen, Ariana was nog maar net van het podium af,’ zee een ooggetuige (19) tegen elsevier.nl.

‘Iedereen raakte in paniek, je hoorde overal meisjes schreeuwen. Iedereen deed er vervolgens alles aan om bij de uitgang te komen. Mensen werden massaal onder de voet gelopen.’

‘De arena was binnen een minuut leeg, zo leek het. En de hulpdiensten waren heel snel ter plaatse.’ Buiten de arena lag ‘overal bloed’. ‘Een man rende de arena binnen, op zoek naar zijn kinderen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.